Science Gk

Top 100 Science Gk Questions Answers English

In this post you will get Top 100 Science Gk Questions Answers which will always keep you ready for any competitive exams.

Science Gk Questions Answers

Q1.What gives different types of attractive colors to flowers and seeds?

  1. chloroplast
  2. tonoplast
  3. Leukoplast
  4. Chromoplast

Correct Ans: D. Chromoplast

Q2. Whose statement is ‘Material is the basis’?

  1. Huxley
  2. travirens
  3. henry
  4. lamarck

Correct Ans: A. Huxley

Q3. What gives green color to the leaves?

  1. Leukoplast
  2. tonoplast
  3. chromoplast
  4. chloroplast

Correct Ans: D. Chloroplast

Q4.Who was the first to use the word Protoplasm?

  1. john ray
  2. hatchison
  3. Darwin
  4. Purkinje

Correct Ans: D. Purkinje

Q5. The suicide bag of the cell is called?

  1. nucleosome
  2. goulash
  3. lysosomes
  4. ribosome

Correct Ans: C. Lysosomes

Q6.Mitochondria are absent in

  1. bacteria
  2. green algae
  3. Yeast
  4. fungus

Correct Ans: A. Bacteria

Q7. The enzyme found in the lysosome which has the ability to dissolve or destroy the protoplasm is called?

  1. nucleoplasm
  2. hydrolytic enzymes
  3. cell sap
  4. Cytoplasm

Correct Ans: B. Hydrolytic enzymes

Q8. Inner fold of mitochondria is called?

  1. matrix
  2. microsomes
  3. Christie
  4. Oxysomes

Correct Ans: C. Christie

Q9.80% of the substance found in the cell(s) is?

  1. minerals
  2. water
  3. protein
  4. fat

Correct Ans: B. water

Q10. The cell wall is-

  1. selective penetration
  2. Inaccessible
  3. Pargabhay
  4. semi permeable

Correct Ans: C. Pargabhay

Q11. What is the dimension of the constant of the flank?

  1. angular momentum
  2. force
  3. energy
  4. linear motion

Correct Ans: A. Angular momentum

Q12. The historical tower of Pisa does not fall while slanting because-

  1. The vertical line passing through its center of gravity does not pass through the base.
  2. There is divine influence behind it
  3. The vertical line from its center of gravity passes through the base
  4. it’s a surprise

Correct Ans: C. The vertical line from its center of gravity passes through the base

Q13. A girl is swinging in a sitting position on the swing, the period of oscillations when the girl stands up is-

  1. will depend on the height of the girl
  2. will be refracted
  3. will decrease
  4. will be more

Correct Ans: C. will decrease

Q14. A person climbing a hill leans forward because-

  1. to conserve power
  2. To increase the status
  3. be able to walk fast
  4. reduce the chance of slipping

Correct Ans: B. To increase the status

Q15. If the velocity of a moving object is doubled, then his/her-

  1. kinetic energy becomes four times
  2. double the load
  3. the acceleration doubles
  4. kinetic energy doubles

Correct Ans: A. Kinetic energy becomes four times

Q16. A person pushes a wall but fails to displace it so does he?

  1. positive but not maximum work
  2. max work
  3. no work
  4. negative work

Correct Ans: C. No work

Q17. There is a difference between mass and weight of a body because-

  1. both are true
  2. both are wrong
  3. Mass is variable while weight remains constant
  4. Mass remains constant, while weight is variable

Correct Ans: D. Mass remains constant ,while weight is variable

Q18. The work done to hold a weight of 20 kg at a height of 1 m above the ground is-

  1. 981 joules
  2. zero joules
  3. 20 joules
  4. 200 joules

Correct Ans: B. Zero Joule

Q19. The acceleration produced in a body by an unbalanced force is-

  1. independent of force
  2. is zero
  3. is inversely proportional to the force
  4. is sequential to the force

Correct Ans: D. is sequential to the force

Q20. Body weight-

  1. is maximum at the equator
  2. occurs more on the hills than on the plains
  3. is the same everywhere on the earth’s surface
  4. is maximum at the poles

Correct Ans: D. is maximum at the poles

Q21. The SI unit of specific resistance is

  1. ohm/meter
  2. ohm/meter square
  3. Om
  4. ohm-meter

Correct Ans: D. Ohm-meter

Q22. A freely hanging magnet always stays at-

  1. North to South direction
  2. south west direction
  3. in the east-north direction
  4. in the north-west direction

Correct Ans: A. North to South direction

Q23. The length of a wire is L meter, by stretching the wire its length is reduced to 2L meter, now the resistance of the wire will be-

  1. a quarter of the first
  2. will remain unchanged
  3. double of the earlier
  4. four times the first

Correct Ans: C. Double of the earlier

Q24. It is difficult to magnetize steel because its-

  1. being more magnetic
  2. because of the high density
  3. being less magnetized
  4. Due to the high holding capacity

Correct Ans: D. Due to the high holding capacity

Q25. The electrolyte in a normal dry cell is?

  1. ammonium chloride
  2. manganese dioxide
  3. zinc
  4. sulfuric acid

Correct Ans: A. Ammonium Chloride

Q26.Which of the following is a non-magnetic material?

  1. cobalt
  2. brass
  3. iron
  4. Nickel

Correct Ans: B. Brass

Q27. The electrolyte used in a car battery is?

  1. nitric acid
  2. distilled water
  3. hydrochloric acid
  4. sulfuric acid

Correct Ans: D. Sulfuric Acid

Q28. To which does the needle of a magnetic compass point?

  1. magnetic south
  2. magnetic north and south
  3. magnetic north
  4. none of these

Correct Ans: B. Magnetic North and South

Q29. What is dry cell?

  1. tertiary cell
  2. quartile cell
  3. primary cell
  4. secondary cell

Correct Ans: C. Primary Cell

Q30. In which direction does the suspended magnetic needle rest mainly?

  1. north east direction
  2. south west direction
  3. north west direction
  4. north south direction

Correct Ans: D. North South Direction

Q31. The study of plants that produce vegetables is called?

  1. silviculture
  2. Pisciculture
  3. Alericulture
  4. sericulture

Correct Ans: C. Alericulture

Q32. Environment is studied under which language of biology?

  1. Ecology
  2. Classification
  3. Functional
  4. genetics

Correct Ans: A. Ecology

Q33. The study of distribution of plants in the world is called?

  1. Exo – Biology
  2. ethnobotany
  3. Phytogeography
  4. forestry

Correct Ans: C. Phytogeography

Q34. What is the science of growing flowers called?

  1. Agronomy
  2. botany
  3. phenology
  4. floriculture

Correct Ans: D. Floriculture

Q35. Study of Pollengrains is called?

  1. phycology
  2. Mycology
  3. pomology
  4. palinology

Correct Ans: D. Palinology

Q36.Dendrology is affiliated to?

  1. study of flowers
  2. study of trees
  3. study of bushes
  4. both b and c

Correct Ans: D. both b and c

Q37. The study of fruits is called?

  1. pedology
  2. pomology
  3. spermology
  4. anthology

Correct Ans: B. Pomology

Q38. Study of flowers is called?

  1. phenology
  2. Polynology
  3. anthology
  4. agrotology

Correct Ans: C. Anthology

Q39. The science that gives names to plants is called?

  1. naming
  2. Classification
  3. classification of matter
  4. identification

Correct Ans: B. Classification

Q40. What is studied in Fossil Botany?

  1. of primates
  2. of birds
  3. of bone
  4. of fossils

Correct Ans: D. of Fossils

Q41. The minimum possible temperature is-

  1. -300°C
  2. 1°C
  3. -273°C
  4. 0°C

Correct Ans: C. -273°C

Q42. A bolometer is a measuring device-

  1. of thermal radiation
  2. of wind speed
  3. of pressure
  4. growth of plants

Correct Ans: A. of Thermal radiation

Q43. The temperature of an object on the Fahrenheit scale is 212°F, what will be the temperature of that object on the Celsius scale?

  1. 100°C
  2. 112°C
  3. -32°C
  4. 40°C

Correct Ans: A. 100°C

Q44. Thermal conductivity of silver compared to thermal conductivity of copper-

  1. is more
  2. equals
  3. falls short
  4. none of these

Correct Ans: A. is more

Q45. What is the value of 0°C on the Celsius scale on the Fahrenheit scale?

  1. 64 ०
  2. 273 ०
  3. 50 ०
  4. 32 ०

Correct Ans: D. 32 ०

Q46.Which of the following is the best conductor of heat?

  1. wood
  2. Leather
  3. water
  4. Para

Correct Ans: D. Para

Q47. The normal temperature of the human body is 98.4°F. Its temperature in °C is equal to-

  1. 35.72
  2. 32.36
  3. 40.16
  4. 36.89

Correct Ans: D. 36.89

Q48. Which is the method of heat transmission in which the particles of the medium do not move?

  1. convection
  2. radiation
  3. driving
  4. none of these

Correct Ans: B. Radiation

Q49. The temperature of boiling water at normal atmospheric pressure on the Fahrenheit scale is-

  1. 180°F
  2. 212°F
  3. 32°F
  4. 100°F

Correct Ans: B. 212°F

Q50. In which method of transfer of heat the particles of the medium do not move which is?

  1. convection
  2. radiation
  3. driving
  4. none of these

Correct Ans: B. Radiation

Q51. How many calories do you get by drinking a glass of water?

  1. 25
  2. 50
  3. Nil
  4. 15

Correct Ans: C. Nil

Q52. Vitamin A is stored in the human body?

  1. in the lungs
  2. in the kidney
  3. in the liver
  4. in the skin

Correct Ans: C. in the Liver

Q53. Deficiency of which of the following causes anemia disease?

  1. iron
  2. Such as
  3. Iodine
  4. calcium

Correct Ans: A. Iron

Q54. Deficiency of Vitamin – A causes which disease?

  1. night blindness
  2. Pelagra
  3. Rickets
  4. beri berry

Correct Ans: A. Night Blindness

Q55.Which of the following pair is not correctly matched?

  1. Vitamin A – Color blindness
  2. Vitamin K – Blood clotting
  3. Thiamine – Beri Berry
  4. Ascorbic Acid – Scurvy

Correct Ans: A. Vitamin – A – Color blindness

Q56.Which one of the following is the richest source of Vitamin-A?

  1. guava
  2. Mango
  3. Apple
  4. papaya

Correct Ans: B. Mango

Q57. In which iron element is found rich?

  1. green vegetables
  2. Milk
  3. Orange
  4. eggs

Correct Ans: A. Green vegetables

Q58. Thiamine is-

  1. Vitamin B6
  2. Vitamin B1
  3. Vitamin C
  4. Vitamin B2

Correct Ans: B. Vitamin B1

Q59. Which of the following food sources is the best source of iron?

  1. Orange
  2. wheat
  3. Apple
  4. rice

Correct Ans: C. Apple

Q60. Which of the following vitamins contains cobalt?

  1. Vitamin B6
  2. Vitamin B2
  3. Vitamin K.
  4. Vitamin B12

Correct Ans: D. Vitamin B12

Q61. Hydrogen chloride is a gas, but hydrogen fluoride is a liquid with low boiling point because-

  1. Hydrogen bonding causes the molecules to converge
  2. Hydrogen fluoride is a weak acid
  3. H – F is bonded
  4. H – F bond is weak

Correct Ans: A. Hydrogen bonding causes the molecules to converge

Q62. Catalyst is a toxin?

  1. homogeneous motivator
  2. heterogeneous trigger
  3. inhibitory action
  4. self trigger

Correct Ans: C. inhibitory action

Q63. Identify the compound which has ionic, covalent and covalent bonds?

  1. sulfur trioxide
  2. sulfur dioxide
  3. Water
  4. ammonium chloride

Correct Ans: D. Ammonium Chloride

Q64. If a product acts as a catalyst in a reaction, then it is called?

  1. self activator
  2. inspired catalyst
  3. homogeneous trigger
  4. heterogeneous trigger

Correct Ans: A. Self activator

Q65. The reason for the high boiling point of water is?

  1. low dissociation of water molecules
  2. Hydrogen bonding in water molecules
  3. its specific heat
  4. Its greater dielectric constant

Correct Ans: B. Hydrogen bonding in water molecules

Q66. A positive catalyst is one which-

  1. change the rate of the reaction
  2. Motivators behave like catalysts
  3. reduce the rate of reaction
  4. increase the rate of reaction

Correct Ans: D. Increases the rate of reaction

Q67. Liquefied sodium chloride can conduct electric current because it is present in?

  1. free molecules
  2. atoms of sodium and chlorine
  3. free electrons
  4. free ions

Correct Ans: D. Free ions

Q68. A negative catalyst is one which-

  1. change the rate of the reaction
  2. Motivators behave like catalysts
  3. Decreases the rate of reaction
  4. increase the rate of reaction

Correct Ans: C. Decreases the rate of reaction

Q69. An example of a covalent compound is-

  1. CHCL3
  2. CaH2
  3. KCL
  4. Bags

Correct Ans: A. CHCL3

Q70. Who discovered the catalyst?

  1. Lewis
  2. Kosel
  3. Bergilius
  4. rutherford

Correct Ans: C. Bergilius

Q71.Which of the following rays has the highest penetrating power?

  1. β ray
  2. γ ray
  3. α ray
  4. None of these

Correct Ans: B. γ ray

Q72. If the half life period of a radioactive material is one day, then what part of its initial quantity will be left after 4 days?

  1. 6¼ %
  2. 16 ¼%
  3. 12½ %
  4. 26¼ %

Correct Ans: A. 6¼%

Q73. Which of the following rays has the lowest ionizing potential?

  1. β ray
  2. α ray
  3. γ ray
  4. None of these

Correct Ans: C. γ ray

Q74. The life of a radioactive substance is 70 days, then after how many days will one gram of the same substance remain 0.25 grams?

  1. 210 days
  2. 280 days
  3. 140 days
  4. 70 days

Correct Ans: C. 140 days

Q75. Which of the following rays has the highest ionizing potential?

  1. β ray
  2. beam
  3. α ray
  4. None of these

Correct Ans: C. α ray

Q76. If 92U^238 decomposes to form 91Pa^234 then how many α and β particles are emitted?

  1. 1α and 2β
  2. 2α and 1β
  3. 1α and 1β
  4. 2α and 2β

Correct Ans: C. 1α and 1β

Q77. After decay, all radioactive matter turns into final form?

  1. cadmium
  2. Such as
  3. corundum
  4. lead

Correct Ans: D. Lead

Q78. If the amount of a radioactive substance is doubled, the rate of radioactive decay is-

  1. triples
  2. is doubled
  3. remains unchanged
  4. stays half

Correct Ans: C. Remains unchanged

Q79. What is the minimum permeable power beam?

  1. beam
  2. β ray
  3. α ray
  4. X-ray

Correct Ans: C. α ray

Q80.92U^236 — How many α and β particles will be emitted in 87U^224?

  1. 3a, 3β
  2. 3α, 1β
  3. 3α, 5β
  4. 3α, 4β

Correct Ans: B. 3α, 1β

Q81. For what reason does a fish lying under water appear to be raised slightly above its actual depth?

  1. due to polarization of light
  2. due to reflection of light
  3. due to diffraction of light
  4. due to refraction of light

Correct Ans: D. Due to refraction of light

Q82. Where is the image of an object formed in the human eye?

  1. pupil
  2. retina
  3. cornea
  4. iris

Correct Ans: B. Retina

Q83. A stick immersed in water appears to be bent due to what?

  1. Refraction of light
  2. light scattering
  3. reflection of light
  4. diffraction of light

Correct Ans: A. Refraction of light

Q84. What is used to make a beard?

  1. plane mirror
  2. convex mirror
  3. concave mirror
  4. none of these

Correct Ans: C. Concave mirror

Q85. When a ray of light passes from a rarer medium to a denser medium, it will-

  1. Bends towards the normal
  2. moves away from the normal
  3. goes in a straight line
  4. none of these

Correct Ans: A. Bends towards the normal

Q86. Which type of mirror is used in the headlights of vehicles?

  1. concave mirror
  2. parabolic mirror
  3. plane mirror
  4. convex mirror

Correct Ans: A. Concave mirror

Q87. What causes a rainbow to form?

  1. diffraction and refraction
  2. refraction and reflection
  3. refraction and dispersion
  4. scattering and refraction

Correct Ans: B. Refraction and Reflection

Q88. The mirror used by dentists to see the teeth of patients is-

  1. concave
  2. Flat
  3. Convex
  4. None of these

Correct Ans: A. Concave

Q89. What is the phenomenon that creates a mirage called?

  1. polarization
  2. Full internal reflection
  3. puberty
  4. diffraction

Correct Ans: B. Full internal reflection

Q90. Vehicles use what to see the objects coming from behind?

  1. Convex mirror
  2. concave mirror
  3. convex lens
  4. concave lens

Correct Ans: A. Convex mirror

Q91. Could be a result of global warming?

  1. change in crop
  2. change in coast line
  3. sea ​​level rise
  4. all these

Correct Ans: D. All these

Q92. CO2 is mainly formed in the atmosphere?

  1. by microscopic actions
  2. from factory smoke
  3. by forest fire
  4. Respiration of living organisms

Correct Ans: D. Respiration of living organisms

Q93. Man-made environmental pollution is called?

  1. Antibiotics
  2. Humelin
  3. Anthropogenic
  4. parabiotic

Correct Ans: C. Anthropogenic

Q94. Is the Taj Mahal getting damaged?

  1. decomposition of marble at high temperature
  2. From air pollutants released from Mathura oil refinery
  3. flood in yamuna
  4. none of these

Correct Ans: B. From air pollutants released from Mathura oil refinery

Q95. Where is the National Institute of Environmental Engineering located?

  1. in Lucknow
  2. in Delhi
  3. in nagpur
  4. in Pune

Correct Ans: C. in Nagpur

Q96. The Taj Mahal is said to be suffering from ‘Marble Cancer’. What is this marble cancer?

  1. acid rain that erodes marble
  2. yellowing of marble due to crystals
  3. Smoke filling the Taj Mahal from nearby industries
  4. Large number of fungi found in the marble of Taj Mahal

Correct Ans: A. acid rain that erodes marble

Q97. Which of the following is the cause of maximum noise pollution?

  1. pop songs
  2. Jet flight
  3. heavy truck traffic
  4. Election meeting

Correct Ans: B. Jet flight

Q98. Ozone level present in the earth’s atmosphere-

  1. CO is replaced by CO2
  2. is responsible for air pollution
  3. Reduces the penetration of ultraviolet rays
  4. controls the amount of oxygen

Correct Ans: C. Reduces the penetration of ultraviolet rays

Q99. Which form of energy does not cause pollution problem?

  1. petrol
  2. solar
  3. Coal
  4. nuclear

Correct Ans: B. Solar

Q100. The Minamata epidemic that killed many people in Japan in 1965 was caused by water pollution?

  1. fluoride
  2. DDT
  3. lead
  4. Parad

Correct Ans: D. Parad

Leave a Reply

Your email address will not be published.