Indian Constitution

Top 100 Indian Constitution Gk Questions Answers

In this post you will get Top 100 Indian Constitution Gk Questions Answers which will always keep you ready for any competitive exams.

Indian Constitution Gk Questions Answers

Q1.Who among the following remains in office till the will of the President of India?

  1. supreme court judge
  2. Speaker of Lok Sabha
  3. Election Commissioner
  4. Governor

Correct Ans: D. Governor

Q2. Who was the first woman to become the governor of any state in India?

  1. Sarojini Naidu
  2. Sarla Grewal
  3. Rajkumari Amrit Kaur
  4. Padmaja Naidu

Correct Ans: A. Sarojini Naidu

Q3.What is the minimum age limit for appointment to the post of Governor?

  1. 30 years
  2. 35 years
  3. 25 years
  4. none of these

Correct Ans: B. 35 years

Q4. What is the meaning of the Governor’s address?

  1. Speech given in the joint sitting of both the houses of the legislature
  2. university convocation speech
  3. budget speech of assembly
  4. budget speech of the legislative council

Correct Ans: A. Speech given in the joint sitting of both the Houses of the Legislature

Q5.Who administers the oath of secrecy to the Governor?

  1. Chief Justice of the High Court of the State
  2. speaker of assembly
  3. President
  4. Vice President

Correct Ans: A. Chief Justice of the High Court of the State

Q6. How many members of the Legislative Council can the Governor nominate?

  1. 1/6 member
  2. 1/12 member
  3. 1/3 member
  4. 1/2 member

Correct Ans: A. 1/6 member

Q7. According to the Constitution, what should be the qualifications to be appointed to the post of Governor?

  1. He is not a member of the Parliament or the Legislature of a State
  2. He should be a citizen of India and has completed 35 years of age
  3. does not hold any other office of profit
  4. all of the above

Correct Ans: D. All of the above

Q8. In which state of India there is a constitutional provision to implement Governor’s rule?

  1. W. Bengal
  2. Jammu and Kashmir
  3. Punjab
  4. Nagaland

Correct Ans: B. Jammu and Kashmir

Q9.Governor does not have which of the following types of power?

  1. military and diplomatic power
  2. judicial power
  3. legislative power
  4. executive power

Correct Ans: A. Military and diplomatic power

Q10. The governor is the equivalent of a bird living in a golden cage.’ Whose statement is this?

  1. Dharmaveer
  2. G. D. Check
  3. Sriprakash
  4. Sarojini Naidu

Correct Ans: D. Sarojini Naidu

Q11. What is the tenure of the Legislative Assembly of Jammu and Kashmir State?

  1. 6 years
  2. 7 years
  3. 4 years
  4. 5 year

Correct Ans: A. 6 years

Q12. The quorum for the meeting of the House of the State Legislative Assembly is-

  1. half of the total strength of the house
  2. 10th part of the total number of members of the house
  3. 30 members or 10th of the total number of members, whichever is higher
  4. 10 members or 10th of the total number of members, whichever is higher

Correct Ans: D. 10 members or 10th of the total number of members, whichever is higher

Q13. For how long can the term of the Legislative Assembly be extended in case the Proclamation of National Emergency is in force?

  1. 2 years
  2. 3 years
  3. 6 months
  4. 1 year

Correct Ans: D. 1 year

Q14. If a member of the State Legislature remains absent from the session of the House for how many consecutive days without the permission of his House, then the House can expel him and declare his seat vacant?

  1. 60 days
  2. 100 days
  3. 30 day
  4. 45 days

Correct Ans: A. 60 days

Q15.First of all, the Legislative Assembly of which state was dissolved before its first meeting?

  1. Kerala
  2. Karnataka
  3. Tamil Nadu
  4. come. Q.

Correct Ans: A. Kerala

Q16. To whom is the State Council of Ministers collectively responsible?

  1. Governor
  2. President
  3. Assembly
  4. Legislative Assembly

Correct Ans: D. Legislative Assembly

Q17. For the membership of the Legislative Assembly, the candidate should not be less than how old?

  1. 25 years
  2. 30 years
  3. 18 years
  4. 21 years

Correct Ans: A. 25 years

Q18.How many days before the Speaker or Deputy Speaker should be informed about the removal of the Speaker or the Deputy Speaker of the Legislative Assembly?

  1. 21 days
  2. 30 day
  3. 14 days
  4. 15 days

Correct Ans: C. 14 days

Q19. The quorum of the Legislative Assembly is what part of the total number?

  1. 1/8′
  2. 1/10.
  3. 1/4′
  4. 1/5′

Correct Ans: B. 1/10.

Q20. How can the Speaker of the Legislative Assembly be removed from office?

  1. By resolution passed by the members of the Legislature by a simple majority
  2. By passing a resolution passed by the members of the Legislature with a three-fourth majority
  3. By a resolution passed by the members of the Legislative Assembly by a simple majority
  4. By a resolution passed by the members of the Legislative Assembly by a two-thirds majority

Correct Ans: C. By a resolution passed by the members of the Legislative Assembly by a simple majority

Q21. Where is the Chhattisgarh High Court located?

  1. Bhilai
  2. Raigarh
  3. Raipur
  4. Bilaspur

Correct Ans: D. Bilaspur

Q22.Who decides any question arising about the age of a Judge of a High Court?

  1. Chief Justice of the Supreme Court
  2. President in consultation with the Chief Justice of the Supreme Court
  3. Chief Justice of High Court
  4. governor of the state concerned

Correct Ans: B. President in consultation with the Chief Justice of the Supreme Court

Q23. Where is the Uttarakhand High Court established?

  1. Mussoorie
  2. Haridwar
  3. Nainital
  4. Dehradun

Correct Ans: C. Nainital

Q24. For how long do the Chief Justice and other judges of the High Court remain in office?

  1. 60 years
  2. 62 years
  3. 64 years
  4. 65 years

Correct Ans: B. 62 years

Q25. Where is the Jharkhand High Court established?

  1. Ranchi
  2. Hazaribagh
  3. Dumka
  4. jamshedpur

Correct Ans: A. Ranchi

Q26. On which of the following funds are the salaries and allowances of the judges of the High Court of a state charged?

  1. Public Accounts Fund of India
  2. Consolidated Fund of the concerned State
  3. Contingency Fund of India
  4. Consolidated Fund of India

Correct Ans: D. Consolidated Fund of India

Q27. Where is the Madhya Pradesh High Court located?

  1. Gwalior
  2. Jabalpur
  3. Bhopal
  4. Indore

Correct Ans: B. Jabalpur

Q28. What is the salary of the Chief Justice and other judges of the High Court respectively per month?

  1. 33,000 Rs.
  2. 225,000 Rs.
  3. 200,000 Rs.
  4. 125,000 Rs.

Correct Ans: B. 225,000 Rs.

Q29. Where is the High Court of Kerala located?

  1. Ernakulam
  2. Trivandrum
  3. Kottayam
  4. Kochi

Correct Ans: A. Ernakulam

Q30. What is the maximum age limit for retirement of High Court judges?

  1. 61 years
  2. 58 years
  3. 65 years
  4. 62 years

Correct Ans: D. 62 years

Q31. How much salary do other judges of the Supreme Court get per month?

  1. 1,00,000 Rs.
  2. 1,10,000 Rs.
  3. 80,000 Rs.
  4. 2,50,000 Rs.

Correct Ans: D. 2.50,000 Rs.

Q32.Which of the following is the writ/order of the High Court/Supreme Court which is taken to set aside any authority?

  1. writ of rights
  2. Habeas corpus writ
  3. Order writ
  4. Motivation writ

Correct Ans: A. Writ of Rights

Q33. When the office of both the President and the Vice-President are vacant, then who will do their work?

  1. Chief Justice of India
  2. Speaker of Lok Sabha
  3. Prime minister
  4. home Minister

Correct Ans: A. Chief Justice of India

Q34. To whom is the order issued by the Supreme Court?

  1. company to increase wages
  2. To pay the salaries of the employees to the government
  3. An officer to carry out a government order
  4. prime minister to dissolve the cabinet

Correct Ans: C. An officer to carry out a government order

Q35.Which of the following Chief Justice of India acted as the President?

  1. Justice P.N. Bhagwati
  2. Justice B. K. Mukherjee
  3. Justice M. hidayatullah
  4. Justice Meher Chand Mahajan

Correct Ans: C. Justice M. hidayatullah

Q36. Which document cannot be issued by the Supreme Court?

  1. Prohibition
  2. Command
  3. Habeas corpus
  4. injunction

Correct Ans: D. Injunction

Q37. Can Supreme Court judges practice after retirement?

  1. only in high court
  2. only in the Supreme Court
  3. in both the Supreme Court and the High Court
  4. not in any court

Correct Ans: D. Not in any court

Q38. The Supreme Court can recommend to the President for the removal of whom?

  1. to the Speaker
  2. to all of the above
  3. any member of the Council of Ministers
  4. Chairman and members of the Union Public Service Commission

Correct Ans: D. Chairman and members of Union Public Service Commission

Q39.Who has the right to increase the jurisdiction of the Supreme Court?

  1. Parliament
  2. Council of Ministers
  3. Supreme Court
  4. President

Correct Ans: A. Parliament

Q40. Public interest litigation can be filed?

  1. in the supreme court
  2. in high court
  3. in both of the above
  4. none of these

Correct Ans: C. In both of the above

Q41.Which one of the following is the largest parliamentary committee?

  1. Government Undertakings Committee
  2. petition committee
  3. Public Accounts Committee
  4. Estimates Committee

Correct Ans: D. Estimates Committee

Q42. Out of total 17 parliamentary committees, how many committees are chaired by members of Lok Sabha?

  1. 11
  2. 13
  3. 8
  4. 10

Correct Ans: A. 11

Q43.Which of the following is the committee in which there is no member of Rajya Sabha?

  1. Public Grievances Committee
  2. Public Undertakings Committee
  3. Estimates Committee
  4. public accounts committee

Correct Ans: C. Estimates Committee

Q44. The number of members of Lok Sabha and Rajya Sabha are respectively in the Joint Parliamentary Committee?

  1. 35,10
  2. 20,25
  3. 30,15
  4. 25,20

Correct Ans: C. 30,15

Q45.Which of the following is the Standing Committee of Parliament in which the members of Rajya Sabha are not included?

  1. Government Undertakings Committee
  2. Government Insurance Committee
  3. public accounts committee
  4. Estimates Committee

Correct Ans: D. Estimates Committee

Q46. How many members are there in Joint Parliamentary Committee?

  1. 30
  2. 45
  3. 15
  4. 22

Correct Ans: B. 45

Q47. How many members are there in the Public Accounts Committee?

  1. 28
  2. 30
  3. 20
  4. 22

Correct Ans: D. 22

Q48. In the Committee on Welfare of Scheduled Castes and Tribes, how many members are there from Lok Sabha and Rajya Sabha respectively?

  1. 15,10
  2. 30,15
  3. 15,7
  4. 20,10

Correct Ans: D. 20,10

Q49. In the Public Accounts Committee, how many members are there from Lok Sabha and Rajya Sabha respectively?

  1. 15,7
  2. 20,10
  3. 20,15
  4. 15,10

Correct Ans: A. 15.7

Q50. What is the maximum number of members the Select Committees on Bills can have?

  1. 20
  2. 30
  3. 15
  4. no sure

Correct Ans: D. Not sure

Q51.Which one of the following provisions of the Indian Constitution deals with the appointment and removal of the Council of Ministers?

  1. Article 74
  2. Article 75
  3. Article 70
  4. Article 72

Correct Ans: B. Article 75

Q52. How many members including the Prime Minister were there in the first Council of Ministers of independent India?

  1. 36
  2. 43
  3. 2
  4. 29

Correct Ans: A. 36

Q53. What subjects do Articles 74 and 75 of the Indian Constitution deal with?

  1. President of India
  2. cabinet members
  3. Council of Ministers
  4. Members of Lok Sabha

Correct Ans: C. Council of Ministers

Q54. On which principle does the Council of Ministers work?

  1. on the principle of collective responsibility
  2. on the principle of personal responsibility
  3. on both of the above
  4. none of these

Correct Ans: C. On both of the above

Q55. To whom is the Federal Council of Ministers responsible for its conduct?

  1. Rajya Sabha
  2. Parliament
  3. President
  4. Lok Sabha

Correct Ans: D. Lok Sabha

Q56.Who among the following is the real executive in the parliamentary system?

  1. legislative council
  2. Judiciary
  3. head of state
  4. Council of Ministers

Correct Ans: D. Council of Ministers

Q57. The Council of Ministers is-

  1. body larger than the cabinet
  2. Not related to cabinet in any way
  3. similar to cabinet
  4. body smaller than cabinet

Correct Ans: A. body larger than the cabinet

Q58. Can a person who is not an MP be appointed a minister?

  1. Yes, if Parliament approves that person
  2. Yes, but he has to become a member of parliament within 6 months
  3. No
  4. Yes

Correct Ans: B. Yes, but he has to become a member of parliament within 6 months

Q59. Most of the members of the Council of Ministers in India are taken from?

  1. from the bureaucracy
  2. from inter-state council committee
  3. from Lok Sabha
  4. from Rajya Sabha

Correct Ans: C. From Lok Sabha

Q60.Who among the following has real executive authority in the Republic of India?

  1. bureaucracy
  2. Council of Ministers
  3. Prime minister
  4. President

Correct Ans: B. Council of Ministers

Q61. By which constitutional amendment, education was brought from the state list to the concurrent list?

  1. 42nd
  2. 44th
  3. 24th
  4. 36th

Correct Ans: A. 42nd

Q62. By which constitutional amendment, a provision was made to include the members of the Legislative Assembly of the National Capital Territory of Delhi and the Union Territory of Pondicherry in the President’s electoral college?

  1. 71st
  2. 73rd
  3. 69th
  4. 70th

Correct Ans: D. 70th

Q63. By which amendment the fundamental duties of citizens were included in the Indian Constitution?

  1. 43rd Amendment
  2. 44th Amendment
  3. 41st Amendment
  4. 42nd Amendment

Correct Ans: D. 42nd Amendment

Q64. Which one of the following amendments to the Constitution of India converts the Union Territory of Delhi into the National Capital Territory?

  1. 73rd Amendment
  2. 74th Amendment
  3. 69th Amendment
  4. 70th Amendment

Correct Ans: C. 69th Amendment

Q65. Under which of the following constitutional amendments the Preamble of the Constitution was amended?

  1. 42nd
  2. 44th
  3. 31st
  4. 34th

Correct Ans: A. 42nd

Q66.74th Constitutional Amendment is related to which of the following institution?

  1. District Council
  2. Agricultural Produce Market Committees
  3. Village Panchayat
  4. Municipalities

Correct Ans: D. Municipalities

Q67. By which amendment the phrases ‘Secular’, ‘Socialist’ and ‘Unity and Integrity of the Nation’ were inserted in the Preamble of the Indian Constitution?

  1. 44th
  2. 52nd
  3. 40th
  4. 42nd

Correct Ans: D. 42nd

Q68. By which amendment of the constitution the voting age was reduced from 21 years to 18 years?

  1. 60th
  2. 64th
  3. 61st
  4. 63rd

Correct Ans: C. 61st

Q69.42nd Constitutional Amendment Act (1976 AD) was prepared on the basis of the report of which of the following committees?

  1. L. M. Singhvi Committee
  2. Hukum Singh Committee
  3. Swaran Singh Committee
  4. Sarkaria Commission

Correct Ans: C. Swaran Singh Committee

Q70. By which Constitutional Amendment Act Goa was granted statehood?

  1. 55th
  2. 56th
  3. 36th
  4. 53rd

Correct Ans: B. 56th

Q71.Who made the Indian Constitution?

  1. Indian Parliament
  2. the governor general
  3. Constituent Assembly
  4. British Parliament

Correct Ans: C. Constituent Assembly

Q72.Who among the following was not a member of the Drafting Committee of the Indian Constitution?

  1. B. R. Ambedkar
  2. Dr. Rajendra Prasad
  3. Gopalachari Iyengar
  4. alladi krishnaswamy

Correct Ans: B. Dr. Rajendra Prasad

Q73. When were the elections for the Constituent Assembly held?

  1. in 1947
  2. in 1948
  3. in 1945
  4. in 1946

Correct Ans: D. in 1946

Q74. What was the number of members in the Drafting Committee of the Constituent Assembly?

  1. 9
  2. 11
  3. 5
  4. 7

Correct Ans: D. 7

Q75. When was the Constituent Assembly of India established?

  1. November 26, 1949
  2. 26 December 1949
  3. June 10, 1946
  4. 9 December 1946

Correct Ans: D. 9th December, 1946

Q76. Who was the Chairman of the Drafting Committee of the Constituent Assembly of India?

  1. Dr. B. R. Ambedkar
  2. Purushottam Das Tandon
  3. Dr. Rajendra Prasad
  4. Jawaharlal Nehru

Correct Ans: A. Dr. B. R. Ambedkar

Q77. Where was the first session of the Constituent Assembly held?

  1. in lahore
  2. in Delhi
  3. in mumbai
  4. in Kolkata

Correct Ans: B. In Delhi

Q78. When was the Drafting Committee of the Constituent Assembly appointed?

  1. 29 August 1947
  2. December 16, 1947
  3. April 29, 1947
  4. June 11, 1947

Correct Ans: A. 29 August 1947

Q79. Who presided over the inaugural session of the Constituent Assembly?

  1. B. R. Ambedkar
  2. C. Rajagopalachari
  3. Jawaharlal Nehru
  4. Satchidanand Sinha

Correct Ans: D. Satchidanand Sinha

Q80. How many committees were appointed by the Constituent Assembly to study various aspects of the Constitution?

  1. 13
  2. 16
  3. 9
  4. 12

Correct Ans: A. 13

Q81. India has a legitimate sovereignty vested in?

  1. in the cabinet
  2. in the constitution
  3. in the president
  4. in the judiciary

Correct Ans: B. In the Constitution

Q82. From where have the concept of Directive Principles of State Policy been adopted in the Indian Constitution?

  1. USSR
  2. Japan and Korea
  3. Ireland
  4. USA and UK

Correct Ans: C. Ireland

Q83. What is the structure of Indian Constitution?

  1. Harsh
  2. some unitary some rigid
  3. federal
  4. Unitary

Correct Ans: B. Some unitary some rigid

Q84. From where is the sentence ‘equal protection of law’ taken?

  1. Canada
  2. Australia
  3. America
  4. Britain

Correct Ans: C. America

Q85. Where did the concept of a written constitution first take birth?

  1. Britain
  2. Switzerland
  3. France
  4. No. Ra. America

Correct Ans: C. France

Q86. The idea of ​​judicial review has been adopted by the framers of the Constitution of India?

  1. from switzerland
  2. from America
  3. from the UK
  4. from france

Correct Ans: B. From America

Q87. In which country did the Presidential rule first emerge?

  1. Switzerland
  2. United States
  3. Yugoslavia
  4. Egypt

Correct Ans: B. United States

Q88. From where is the parliamentary system of government adopted in India?

  1. British Constitution
  2. Swiss Constitution
  3. U.S. Constitution
  4. Russian Constitution

Correct Ans: A. British Constitution

Q89. Which one of the following is not a philosophy of the Indian Constitution?

  1. political equality
  2. communist state
  3. welfare state
  4. socialist state

Correct Ans: B. Communist State

Q90. Which of the following countries has been followed while mentioning the Fundamental Rights in the Indian Constitution?

  1. Australia
  2. Switzerland
  3. Britain
  4. America

Correct Ans: D. America

Q91. Which of the following sequence is correct with respect to the Preamble of the Indian Constitution?

  1. Sovereign, democratic, secular, socialist republic
  2. Sovereign, socialist, secular, democratic republic
  3. Republic, democratic, secular, socialist, sovereign
  4. Sovereign, socialist, democratic, secular republic

Correct Ans: B. Sovereign, Socialist, Secular, Democratic Republic

Q92. When was the Indian Constitution adopted?

  1. November 26, 1949
  2. December 31, 1949
  3. 26 January 1950
  4. January 26, 1949

Correct Ans: A. November 26, 1949

Q93. The word ‘Secular’ used in the Preamble to the Constitution means?

  1. monotheism
  2. polytheism
  3. Freedom of religion and worship for all citizens
  4. rejection of all religions

Correct Ans: C. Freedom of religion and worship for all citizens

Q94. Constitution of India was completely prepared?

  1. November 26, 1949
  2. February 11, 1948
  3. 26 January 1950
  4. none of these

Correct Ans: A. November 26, 1949

Q95. ‘Socialism’ means-

  1. Social justice
  2. social competition
  3. social control
  4. nationalization

Correct Ans: A. Social Justice

Q96. The Constitution of India was adopted by the Constituent Assembly?

  1. on October 2, 1949
  2. on 15 November 1949
  3. on 26 November 1949
  4. on August 15, 1949

Correct Ans: C. on 26 November 1949

Q97. Concurrent list in the Indian Constitution is taken from whose constitution?

  1. Germany
  2. Australia
  3. U. s. a.
  4. Canada

Correct Ans: B. Australia

Q98. In what lies the sovereignty of India?

  1. in prime
  2. in the people of India
  3. in the Indian Parliament
  4. in the president

Correct Ans: B. in the People of India

Q99.Who is called the soul of the Indian Constitution?

  1. fundamental right
  2. introduction
  3. directive principles
  4. all of the above

Correct Ans: B. Introduction

Q100. For which of the following purposes the Indian Constitution does not proclaim?

  1. Equality of Prestige and Opportunity
  2. promotion of international peace and security
  3. social, economic and political justice
  4. Freedom of thought, expression, belief, religion and worship

Correct Ans: B. Promotion of International Peace and Security

Leave a Reply

Your email address will not be published.