Indian History

Top 100 History Gk Questions Answers English

In this post you will get Top 100 History Gk Questions Answers which will always keep you ready for any competitive exams.

History Gk Questions Answers

Q1.Who among the following is not the ruler of Maurya dynasty?

  1. Ashok
  2. Bindusara
  3. Ajatshatru
  4. Chandragupta Maurya

Correct Ans: C. Ajatashatru

Q2.Which is the most important source for information on Ashoka’s ascent of Kalinga?

  1. 13th Great Inscription
  2. 7th column inscription
  3. Mahavansh
  4. donation

Correct Ans: A. 13th Great Inscription

Q3.Who among the following was the successor of Ashoka?

  1. Bindusara
  2. Rahul
  3. Kunal
  4. none of these

Correct Ans: C. Kunal

Q4.Which Mauryan emperor requested a foreign king – Antiochus 1 of Syria to send figs, wine and philosopher to India?

  1. Ashok
  2. Kunal
  3. Chandra Gupta
  4. Bindusara

Correct Ans: D. Bindusara

Q5.Who among the following is the author of ‘Mudrarakshas’?

  1. Kalidas
  2. Bhasa
  3. ashvaghosh
  4. Visakhadatta

Correct Ans: D. Visakhadatta

Q6. ‘Indians do not know the art of writing’ is the saying of?

  1. plutarch
  2. Megasthenes
  3. Kautilya
  4. Pliny

Correct Ans: B. Megasthenes

Q7. Which ruler won Malwa, Gujarat and Maharashtra for the first time?

  1. Vikramaditya
  2. Chandragupta Maurya
  3. Joy
  4. Skandagupta

Correct Ans: B. Chandragupta Maurya

Q8. The highly polished monolithic Ashoka Pillars, which were carved into single pieces of pyrolithic sandstone, were generally extracted from the mines of

  1. Sarnath near Varanasi
  2. Udayagiri near Bhubaneshwar
  3. Chunar near Mirzapur
  4. Laurianandan Garh

Correct Ans: C. Chunar near Mirzapur

Q9.Who founded the dynasty on the threefold basis of tolerance, generosity and compassion?

  1. Ranjit Singh
  2. Shivaji
  3. Ashok
  4. Akbar

Correct Ans: C. Ashok

Q10. Ashoka’s inscription has also been found outside the Indian subcontinent, in which of the following countries?

  1. Burma
  2. Nepal
  3. Afghanistan
  4. China

Correct Ans: C. Afghanistan

Q11. Whose contemporary was Krishna Deva Raya?

  1. Babar
  2. Akbar
  3. Sher Shah
  4. Humayun

Correct Ans: A. Babur

Q12.Where was the ruler’s title ‘Sultan-us-Shark’ (Lord of the East)?

  1. Malwa
  2. Gujarat
  3. jaunpur
  4. Khandesh

Correct Ans: C. Jaunpur

Q13.Who was the builder of ‘Raigopuram’ on the front side of temples like Hampi, Thiruvannamalai, Chidambaram, Srirangam, Tirupati etc.?

  1. Harihar
  2. Rajaraja
  3. Vidyaranya
  4. Krishnadeva Raya

Correct Ans: D. Krishnadeva Raya

Q14. The kingdom to be established in the Ganges valley after the invasion of Timur Lang (1398 AD) was?

  1. Khandesh
  2. Bundelkhand
  3. jaunpur
  4. Rampur

Correct Ans: C. Jaunpur

Q15. The name of the saint under whose influence Harihara and Bukka established the Vijayanagara kingdom was?

  1. Madhvacharya
  2. nimbarkacharya
  3. Madhav Vidyaranya
  4. Ramanujacharya

Correct Ans: C. Madhav Vidyaranya

Q16.Khandesh was the founder of the state?

  1. eat jouna
  2. Jalaluddin Ehsan Shah
  3. Malik Raza Farooqui
  4. Alauddin Hassan

Correct Ans: C. Malik Raza Farooqui

Q17. Vijayanagara struggled with which state from its inception till its fall?

  1. from Bahmani State
  2. from Pandyas
  3. from the Portuguese
  4. from Calicut

Correct Ans: A. From Bahmani State

Q18. The ‘Kavitraya’ of Telugu was not included in?

  1. Yerapragad
  2. thiruvalluvar
  3. nannay
  4. Tikanna

Correct Ans: B. Thiruvalluvar

Q19. In whose reign did the Vijayanagar-Bahmani conflict begin?

  1. Devaraya II
  2. Krishna Deva Raya
  3. Harihar and Bukka
  4. Devaraya.

Correct Ans: C. Harihar and Bukka

Q20. By what name was the military department known in the Vijnagar Empire?

  1. Remember
  2. velocity
  3. Malpractice
  4. none of these

Correct Ans: C. Malpractice

Q21.Who led the revolt of 1857 in Bihar?

  1. Tatya Tope
  2. Rani Ram Kuari
  3. Khan Bahadur Khan
  4. Kunwar Singh

Correct Ans: D. Kunwar Singh

Q22. In whose opinion the revolution of 1857 was ‘initially a military revolt which later turned into a national rebellion / freedom struggle?

  1. R. C. Majumdar
  2. s. N. Sen
  3. VD Savarkar
  4. none of these

Correct Ans: B. S. N. Sen

Q23.1857 Revolt failed mainly because of what?

  1. its limited sphere of influence
  2. non-compliance of landlords
  3. Lack of Hindu-Muslim unity
  4. Lack of any general planning and central organization

Correct Ans: D. Lack of any general planning and central organization

Q24.Who among the following termed the uprising of 1857 as ‘First Indian War of Independence’?

  1. R. C. Majumdar
  2. s. N. Sen
  3. V. D. Savarkar
  4. B. G. Tilak

Correct Ans: C. V. D. Savarkar

Q25.Who among the following termed the Revolt of 1857 as a ‘conspiracy’?

  1. Sir John Lawrence
  2. T. R. holmes
  3. James Outram and W. Taylor
  4. Sir Jan K.

Correct Ans: C. James Outram and W. Taylor

Q26. Who first termed it as a ‘National Rebellion’ immediately after the Revolt of 1857?

  1. K. M. Panikkar
  2. Tarachand
  3. Benjamin Disraeli
  4. VD Savarkar

Correct Ans: C. Benjamin Disraeli

Q27.Who made Allahabad the emergency headquarters in 1857?

  1. lord wellesley
  2. Lord William Bentinck
  3. lord Canning
  4. lord cornwallis

Correct Ans: C. Lord Canning

Q28. British military officer Havelock died during the suppression of rebellion at some place?

  1. Lucknow
  2. Jhansi
  3. Delhi
  4. Kanpur

Correct Ans: A. Lucknow

Q29. The center of Gadkari rebellion (1844) was?

  1. face
  2. sylhet
  3. Bihar Sharif
  4. kolhapur

Correct Ans: D. Kolhapur

Q30.Which British military officer died in suppressing the Delhi Rebellion in the course of the Revolt of 1857?

  1. havelock
  2. colonel neil
  3. Nicholson
  4. Hudson

Correct Ans: C. Nicholson

Q31. Which Sufi order did Dara Shikoh follow?

  1. firdausi
  2. Qadiri
  3. chishti
  4. Nakshabandi

Correct Ans: B. Qadiri

Q32. ‘Miraj-ul-Asiqin’- the Sufi author of the first book of Urdu poetry?

  1. Amir Khusro
  2. Syed Muhammad Gesudraj ‘Bandanwaz’
  3. Baba Farid
  4. Sheikh Salim Chishti

Correct Ans: B. Syed Muhammad Gesudraj ‘Bandanwaz’

Q33.Who among the following was not of Chishti Silsila?

  1. Baba Farid
  2. Sheikh Bahauddin Zakaria
  3. Qutubuddin Bakhtiyar Kaki
  4. Sheikh Hamiduddin Nagori

Correct Ans: B. Sheikh Bahauddin Zakaria

Q34. Which Sufi saint said, ‘Honey’s Delhi Door Ast’ (Delhi is far away now)?

  1. Salim Chishti
  2. Sheikh Fareed
  3. Sheikh Nasiruddin
  4. Sheikh Nizamuddin Auliya

Correct Ans: D. Sheikh Nizamuddin Auliya

Q35.Which of the following Sultan did Nizamuddin Auliya refuse to meet?

  1. Ghiyasuddin Tughlaq
  2. Muhammad bin Tughlaq
  3. Jalaluddin Firoz Khalji
  4. Alauddin Khalji

Correct Ans: D. Alauddin Khalji

Q36. A Sufi is called ‘Mehboob-e-Ilahi’ (Beloved of Allah)?

  1. Baba Farid
  2. Salim Chishti
  3. Sheikh Nizamuddin Auliya
  4. Sheikh Nasiruddin

Correct Ans: C. Sheikh Nizamuddin Auliya

Q37.Who among the following Sufi sects was against music?

  1. Qadiri
  2. Nakshabandi
  3. chishti
  4. suhrawardi

Correct Ans: D. suhrawardi

Q38. Who was the first writer to use Urdu as a form of poetry?

  1. Bahadur Shah Zafar
  2. Faiz
  3. Amir Khusro
  4. mirza ghalib

Correct Ans: C. Amir Khusro

Q39. Under what title did Dara Shikoh translate the Upanishads into Persian?

  1. mazm-ul-bahrain
  2. Sirr-e-Akbar
  3. al-fihrisht
  4. kitab-ul-vyan

Correct Ans: B. Sirr-e-Akbar

Q40. Sheikh Faridheen Masood Ganj was the area of ​​activity of Ashkar (Sheikh Farid / Baba Farid)?

  1. Sikri
  2. Hansi and Ajodhan
  3. Ajmer
  4. Delhi

Correct Ans: B. Hansi and Ajodhan

Q41.Who is known as ‘Socrates of Maharashtra’?

  1. Ferozeshah Mehta
  2. Mahadev Govind Ranade
  3. Bal Gangadhar Tilak
  4. bipinchandra pal

Correct Ans: B. Mahadev Govind Ranade

Q42. Who is the author of ‘Tuhfat-ul-Mohwaddin’?

  1. Kazi Nazrul Islam
  2. Dayanand Saraswati
  3. Swami Vivekanand
  4. Raja Ram Mohan Roy

Correct Ans: D. Raja Ram Mohan Roy

Q43. At which place did Swami Vivekananda become famous from the religious conference?

  1. Chicago
  2. Berlin
  3. London
  4. Paris

Correct Ans: A. Chicago

Q44. Swami Vivekananda founded the Ramakrishna Mission in the year-

  1. in 1893
  2. in 1896
  3. in 1861
  4. in 1891

Correct Ans: B. in 1896

Q45. Raja Ram Mohan Roy made his mark in Indian history for his extraordinary work, his main work was in this direction?

  1. Education
  2. introduction to english
  3. exaltation of religion
  4. Social reforms

Correct Ans: D. Social Reforms

Q46. Who was the ‘best representative of Neo-Hinduism’ in the second half of the 19th century?

  1. bankim chandra chatterjee
  2. Raja Ram Mohan Roy
  3. Ramakrishna Paramhansa
  4. Swami Vivekanand

Correct Ans: D. Swami Vivekananda

Q47. Who founded the Aligarh Muslim University?

  1. Muhammad Iqbal
  2. Muhammad Ali
  3. Syed Ahmed Khan
  4. none of these

Correct Ans: C. Syed Ahmed Khan

Q48. Dayanand Saraswati is founded by?

  1. prayer society
  2. Bahujan Samaj
  3. brahmo samaj
  4. Arya Samaj

Correct Ans: D. Arya Samaj

Q49. Who is called ‘Father of Modern India’?

  1. Raja Ram Mohan Roy
  2. Bhagat Singh
  3. Lala Lajpat Rai
  4. Mahatma Gandhi

Correct Ans: A. Raja Ram Mohan Roy

Q50. Who organized the Kuka movement?

  1. Guru Ram Singh
  2. Guru Gobind Singh
  3. Guru Ramdas
  4. Guru Nanak

Correct Ans: A. Guru Ram Singh

Q51. The capital of the Pala dynasty was?

  1. Kannauj
  2. Muddagiri / Munger
  3. Delhi
  4. none of these

Correct Ans: B. Muddagiri / Munger

Q52. The first invader in India was?

  1. Muhammad bin Qasim
  2. Muhammad Ghori
  3. Qutubuddin Aibak
  4. Mahmud Ghaznavi

Correct Ans: A. Muhammad bin Qasim

Q53. The founder of the Pala dynasty was?

  1. Dharmapala
  2. Devpal
  3. Gopal
  4. none of these

Correct Ans: C. Gopal

Q54. In which state is the Jagannath Temple located?

  1. Kerala
  2. Uttar Pradesh
  3. Bengal
  4. Orissa

Correct Ans: D. Orissa

Q55.The first power of the South to intervene in the politics of North India by participating in the tripartite struggle and attack from the South to the North

  1. Vijayanagar
  2. Bahmani
  3. Rashtrakuta
  4. Rice

Correct Ans: C. Rashtrakuta

Q56. Who was the builder of the huge Sun God temple at Konark located in Puri?

  1. Purushottam
  2. Chod Gang
  3. Narasimha-I
  4. Kapilendra

Correct Ans: C. Narasimha-I

Q57. Which dynasty started and ended the tripartite struggle?

  1. Pratihara
  2. Rashtrakuta.
  3. sail
  4. none of these

Correct Ans: A. Pratihara

Q58.Ajaypal was the founder-

  1. of Ajmer
  2. of Chittorgarh
  3. of Alwar
  4. of Bharatpur

Correct Ans: A. of Ajmer

Q59. In which century did the Tripartite struggle start?

  1. in the 6th century AD
  2. in the 9th century AD
  3. in the 8th century AD
  4. in the 7th century AD

Correct Ans: C. in the 8th century AD

Q60.Who among the following was famous as ‘Kaviraj’?

  1. Mihir Bhoj
  2. bhunj
  3. Bhoj Parmar
  4. Sindhuraj

Correct Ans: C. Bhoj Parmar

Q61. In the Palaeolithic period were the means of entertainment of primitive man?

  1. music
  2. horse riding
  3. Hunting
  4. Gambling

Correct Ans: C. Hunting

Q62. Which belief is common among Buddhist, Jain and Brahmin religions?

  1. faith in god
  2. hard asceticism
  3. Theory of karmaism
  4. impermanence of soul

Correct Ans: C. Theory of Karmaism

Q63. Name the source which is silent on the trade routes of ancient India?

  1. Milind Panho
  2. Sangam literature
  3. Jataka literature
  4. all of the above

Correct Ans: A. Milind Panho

Q64.Who was the author of the book ‘Mudrarakshas’?

  1. banabhatta
  2. Kalhan
  3. Visakhadatta
  4. Kautilya

Correct Ans: C. Visakhadatta

Q65. The recent ancestor of modern humans is?

  1. neanderthal man
  2. peking man
  3. java man
  4. cro-magnon man

Correct Ans: D. Cro-Magnon Man

Q66. Who is called ‘Father of Modern India’?

  1. Raja Ram Mohan Roy
  2. Bhagat Singh
  3. Lala Lajpat Rai
  4. Mahatma Gandhi

Correct Ans: A. Raja Ram Mohan Roy

Q67. The excavation of which site gives information about close trade relations between India and Rome in the early centuries BC?

  1. todi
  2. Arikamedu
  3. madurai
  4. Copperplate

Correct Ans: B. Arikamedu

Q68.Who was among the following Englishmen who first translated ‘Bhagavad Gita’ into English?

  1. alexander cunningham
  2. John Marshall
  3. William Jones
  4. Charles Wilkins

Correct Ans: D. Charles Wilkins

Q69. The ancient city of Taxila was situated between which of the following?

  1. Chenab and Ravi
  2. Ravi and Vyas
  3. Indus and Jhelum
  4. Jhelum and Chenab

Correct Ans: C. Indus and Jhelum

Q70. The oldest form of modern Devanagari lip is?

  1. Prakrit
  2. lobe
  3. Kharoshthi
  4. Brahmi

Correct Ans: D. Brahmi

Q71. The most decisive battle from the point of view of consolidation of the Mughal Empire was?

  1. Battle of Chanderi
  2. war of ghagra
  3. first battle of panipat
  4. Battle of Khanwa

Correct Ans: D. Battle of Khanwa

Q72. By which treaty did Shivaji Maharaj transfer the forts to the Mughals?

  1. Purandar
  2. pylon
  3. Chittor
  4. Pune

Correct Ans: A. Purandar

Q73.Who shifted the capital of the Mughal Empire from Agra to Delhi?

  1. Humayun
  2. shahjahan
  3. Jahangir
  4. Aurangzeb

Correct Ans: B. shahjahan

Q74. Which Mughal emperor reintroduced a tax called Jaziya?

  1. Aurangzeb
  2. shahjahan
  3. Akbar
  4. Jahangir

Correct Ans: A. Aurangzeb

Q75. Akbar was his mentor in his youth?

  1. abul fazl
  2. Bairam Khan
  3. hemu
  4. Fizzy

Correct Ans: B. Bairam Khan

Q76. In which of the following cities did Shah Jahan build the Moti Masjid?

  1. Agra
  2. Amarkot
  3. Delhi
  4. Jaipur

Correct Ans: A. Agra

Q77. Which of the following places was not climbed by Nadir Shah?

  1. Delhi
  2. Kannauj
  3. Lahore
  4. Karnal

Correct Ans: B. Kannauj

Q78.Who among the following Indian rulers was/was a contemporary of Akbar?

  1. Martand Verma
  2. Raja Sawai Jai Singh
  3. Rani Durgavati
  4. Ahilyabai

Correct Ans: C. Rani Durgavati

Q79.Who started the tradition of building a garden with running water?

  1. shahjahan
  2. Akbar
  3. Babar
  4. Sher Shah

Correct Ans: C. Babur

Q80. After winning which war did Sher Shah establish Afghan power in Delhi?

  1. Battle of Kalinjar
  2. battle of chausa
  3. battle of bilagnam
  4. none of these

Correct Ans: C. Battle of Bilagnam

Q81. Charaka and Nagarjuna graced the court of whose court?

  1. Ashok
  2. Samudragupta
  3. Kanishk
  4. Chandragupta Maurya

Correct Ans: C. Kanishk

Q82. During the reign of which king the Christian missionary St. Thomas came to India?

  1. Gondofirnus
  2. Kanishk
  3. Minander
  4. Rudradaman

Correct Ans: A. Gondofirnus

Q83. In the reign of which emperor did the Saka era start from 78 AD?

  1. Joy
  2. Samudragupta
  3. Ashok
  4. Kanishk

Correct Ans: D. Kanishk

Q84. Which king first issued a long inscription in pure Sanskrit language in India?

  1. Parthava by King Gondophirnus
  2. by the Kushan king Kanishka
  3. by Yavan Raja Minander
  4. by Shaka king Rudradaman

Correct Ans: D. by Shaka Raja Rudradaman

Q85. Taxila University was located at?

  1. in Bangladesh
  2. in Burma
  3. in Pakistan
  4. in India

Correct Ans: C. In Pakistan

Q86. Patanjali, the great grammarian of ancient India, was a contemporary of

  1. Gautamiputra Shatkarni
  2. Pushyamitra Shung
  3. Kanishk
  4. Chandragupta II

Correct Ans: B. Pushyamitra Shung

Q87.Who was the great ruler of Kalinga in ancient times?

  1. Kharvel
  2. Mayur Sherman
  3. ajatshatru
  4. Bindusara

Correct Ans: A. Kharavel

Q88. Which was the most important event of the reign of Kanishka?

  1. Fourth Buddhist Council
  2. Development of Gandhara Style
  3. Spread of Buddhism outside India
  4. Resurgence of Jainism

Correct Ans: A. Fourth Buddhist Council

Q89. In which area the maximum development took place during the Kushan period?

  1. Literature
  2. Architecture
  3. religion
  4. art

Correct Ans: B. Architecture

Q90. Kanishka was a follower of which branch of Buddhism which he spread in Central Asia and Far East?

  1. Mahayana
  2. Sahajayan
  3. damage
  4. Vajrayana

Correct Ans: A. Mahayana

Q91. When did Alexander invade India?

  1. 323 B.C.
  2. 323 B.C.
  3. 326 B.C.
  4. 326 B.C.

Correct Ans: C. 326 B.C.

Q92. Which one of the following was the most powerful city-state of India, initially in the 6th century BC?

  1. Kashi
  2. Magadh
  3. Gandhara
  4. Kamboj

Correct Ans: B. Magadh

Q93. Which was the first capital of Magadha?

  1. Girivraj / Rajgriha
  2. Champa
  3. Patna
  4. Vaishali

Correct Ans: A. Girivraj / Rajgriha

Q94. Which one of the following dynasties ruled North India at the time of Alexander’s invasion?

  1. Shung
  2. Kanva
  3. Nand
  4. maurya

Correct Ans: C. Nand

Q95. Which ruler first selected Pataliputra as the capital?

  1. by Udayin
  2. by Kanishk
  3. by Ajatashatru
  4. by kalashok

Correct Ans: by A. by Udayin

Q96. Who merged Kashi and Licchavi into Magadha Empire?

  1. Udayin
  2. shishunag
  3. Bimbisar
  4. Ajatashatru

Correct Ans: D. Ajatashatru

Q97. List of Sixteen Mahajanapadas is available?

  1. In the Chandogya Upanishad
  2. in joint body
  3. in mahabharat
  4. In the Angutar system

Correct Ans: D. In the Angutar system

Q98. Which state did not merge with the Magadha Empire by Shishunag?

  1. Child
  2. avanti
  3. both a and B
  4. Kashi

Correct Ans: D. Kashi

Q99.Which of the following king of Magadha was contemporary of Alexander the Great?

  1. Sukalp
  2. Chandragupta Maurya
  3. Mahapadmananda
  4. Ghananand

Correct Ans: D. Ghananand

Q100. Which Magadha emperor merged Anga with his kingdom?

  1. Udayin
  2. shishunag
  3. Bimbisar
  4. ajatshatru

Correct Ans: C. Bimbisar

Leave a Reply

Your email address will not be published.