Geography Gk

Top 100 Geography Gk Questions Answers English

In this post you will get Top 100 Geography Gk Questions Answers which will always keep you ready for any competitive exams.

Geography Gk Questions Answers

Q1.Which state is the largest producer of natural rubber in India?

  1. Tamil Nadu
  2. Andhra Pradesh
  3. Kerala
  4. Karnataka

Correct Ans: C. Kerala

Q2. What percentage of the people of India are dependent on agriculture?

  1. 52%
  2. 40%
  3. 90%
  4. 70%

Correct Ans: A. 52%

Q3.Which of the following is not a Kharif crop?

  1. Sugarcane
  2. Cotton
  3. rice
  4. wheat

Correct Ans: D. Wheat

Q4. What is the rank of India in the production of natural rubber in the world?

  1. fourth
  2. fifth
  3. Second
  4. third

Correct Ans: A. Fourth

Q5.Which one of the following states produces half of the total silk production of India?

  1. West Bengal
  2. Jammu and Kashmir
  3. Karnataka
  4. Assam

Correct Ans: C. Karnataka

Q6. What is the rank of India in the production of tobacco in the world?

  1. third
  2. fourth
  3. first
  4. Second

Correct Ans: D. Second

Q7.Which of the following district produces more coffee?

  1. Hubli
  2. Bellary
  3. Coorg
  4. Mysore

Correct Ans: C. Coorg

Q8. Blue Revolution is related to?

  1. from fish production
  2. cleaning the rivers
  3. from the environment
  4. from agriculture

Correct Ans: A. from fish production

Q9. Jhoom is a-

  1. Tribe
  2. a method of agriculture
  3. Folk dance
  4. name of river valley

Correct Ans: B. A method of agriculture

Q10. The largest producer of fresh aquatic fish in India is the state?

  1. W. Bengal
  2. Kerala
  3. Maharashtra
  4. Tamil Nadu

Correct Ans: A. W. Bengal

Q11. Niagara Falls is situated between which two lakes?

  1. Erie and Ontario
  2. Huron and Superior
  3. Huron and Ontario
  4. Erie and Huron

Correct Ans: A. Erie and Ontario

Q12.Which of the following is the ocean that is landlocked?

  1. North Sea
  2. Aral Sea
  3. the Red Sea
  4. Timor Sea

Correct Ans: B. Aral Sea

Q13.Victoria Falls is related to which river?

  1. St. Lawrence
  2. zembezi
  3. amazon
  4. Missouri

Correct Ans: B. Zambezi

Q14. The largest lake in the continent of Africa is?

  1. Tanganyika
  2. Chad
  3. Victoria
  4. trust

Correct Ans: C. Victoria

Q15. On which river is Niagara Falls situated?

  1. St. Lawrence
  2. zembezi
  3. colorado
  4. Mississippi

Correct Ans: A. St. Lawrence

Q16.Which of the following pair is incorrect?

  1. Onega – Australia
  2. Titicaca – Peru-Bolivia
  3. Great Bear – Canada
  4. Michigan – U. s. a.

Correct Ans: A. Onega – Australia

Q17. On which river is Stanley Falls situated?

  1. blue
  2. Coronary
  3. amazon
  4. Congo

Correct Ans: D. Congo

Q18.Which of the following touches the border of Iran?

  1. Lake Balkhash
  2. Lake Baikal
  3. Caspian Sea
  4. Aral Sea

Correct Ans: C. Caspian Sea

Q19. On which river is the Boyoma Falls located?

  1. nile
  2. luanwa
  3. zembezi
  4. jere

Correct Ans: D. jere

Q20.Which of the following is known as ‘Pearl of Siberia’?

  1. Karda Lake
  2. lincolnbur lake
  3. Lake Baikal
  4. Great Weir Lake

Correct Ans: C. Lake Baikal

Q21. The great Asian river Mekong does not flow through which of the following countries?

  1. Cambodia
  2. Laos
  3. China
  4. Malaysia

Correct Ans: D. Malaysia

Q22.Which one of the following countries is not drained by the Nile River?

  1. Sudan
  2. Uganda
  3. Chad
  4. Ethiopia

Correct Ans: C. Chad

Q23.Which of the following river is known as ‘Tel River’?

  1. Thames
  2. amazon
  3. Rhine
  4. Niger

Correct Ans: D. Niger

Q24. In which of the following countries do the Euphrates and Tigris rivers flow?

  1. Kuwait
  2. Iraq
  3. Iran
  4. Jordan

Correct Ans: B. Iraq

Q25. The most important river of Russia is?

  1. Don
  2. volga
  3. Dnieper
  4. nester

Correct Ans: B. Volga

Q26.The longest river in the world is?

  1. amazon
  2. nile river
  3. amur
  4. hwangho

Correct Ans: B. nile river

Q27. In which country does the Red River flow?

  1. myanmar
  2. Vietnam
  3. Thailand
  4. Malaysia

Correct Ans: B. Vietnam

Q28. The world’s widest river is?

  1. blue
  2. danube
  3. Mississippi
  4. amazon

Correct Ans: D. Amazon

Q29. In which of the following countries does the Mekong, the giant river of Asia, not flow?

  1. Cambodia
  2. Laos
  3. China
  4. Malaysia

Correct Ans: D. Malaysia

Q30.Which one of the following rivers of Asia flows to the south?

  1. ob
  2. salveen
  3. amur
  4. lena

Correct Ans: B. Salveen

Q31.Which of the following statement is false?

  1. China is a major exporter of rice.
  2. Italy is the major producer of rice in Europe.
  3. More than 90% of the world’s rice is obtained from regions with monsoon climate.
  4. Rice is cultivated throughout the year in Java Island of Indonesia.

Correct Ans: A. China is a major exporter of rice.

Q32.Which of the following statement is false?

  1. China, United States of America, Indonesia, Nigeria are other major producers of groundnut.
  2. India has the largest area under groundnut in the world.
  3. Groundnut is a crop of tropical and humid climate.
  4. India is the largest groundnut producing country in the world.

Correct Ans: D. India is the largest groundnut producing country in the world.

Q33.Which country has the largest area under rice in the world?

  1. Indonesia
  2. Thailand
  3. China
  4. India

Correct Ans: D. India

Q34. The two largest producers of beetroot in the world are?

  1. Germany and Ra. a.
  2. Ukraine and France
  3. Belgium and China
  4. France and Russia

Correct Ans: D. France and Russia

Q35. The correct descending order of rice producing countries in the world is?

  1. India, China, Indonesia, Thailand
  2. China, India, Indonesia, Thailand
  3. India, China, Thailand, Indonesia
  4. China, India, Thailand, Indonesia

Correct Ans: B. China, India, Indonesia, Thailand

Q36. The cultivation of which of the following crops is restricted to the Northern Hemisphere only?

  1. Tea
  2. Cotton
  3. Sugarcane
  4. Beet

Correct Ans: D. Beet

Q37. Which river valley is famous for rice cultivation in Italy?

  1. Rhone river valley
  2. Ebro river valley
  3. elb river valley
  4. Po river valley

Correct Ans: D. Po River Valley

Q38. Which of the following crops does not have international trade?

  1. Sugarcane
  2. Tea
  3. rice
  4. Cotton

Correct Ans: A. Sugarcane

Q39.Which of the following crops requires water logging?

  1. rice
  2. Sugarcane
  3. Tea
  4. coffee

Correct Ans: A. Rice

Q40.Which of the following islands does advanced cultivation of sugarcane?

  1. Tasmania
  2. New Zealand
  3. Malagasy
  4. Hawaiian Islands

Correct Ans: D. Hawaiian Islands

Q41. The largest island located in the Indian Ocean is?

  1. Sumatra
  2. Mindanao
  3. Borneo
  4. madagascar

Correct Ans: D. Madagascar

Q42. The largest lake in the continent of Asia is?

  1. Caspian Sea
  2. Lake Baikal
  3. Aral Sea
  4. Lake Balkhash

Correct Ans: A. Caspian Sea

Q43.The island of which Kalimantan is a part is it?

  1. Cuba
  2. madagascar
  3. Honshu
  4. Borneo

Correct Ans: D. Borneo

Q44. The largest lake in the continent of Australia is?

  1. Lake Barley
  2. Mackay Lake
  3. ayer
  4. Victoria Lake

Correct Ans: C. ayer

Q45. Which country is made up of maximum number of island groups?

  1. Japan
  2. Indonesia
  3. Papua New Guinea
  4. Philippines

Correct Ans: B. Indonesia

Q46. The largest lake in the continent of North America is?

  1. Lake Michigan
  2. Great Bear Lake
  3. Lake Superior
  4. Huron Lake

Correct Ans: C. Lake Superior

Q47. Which is the largest island of the world?

  1. Greenland
  2. madagascar
  3. New Zealand
  4. Sri Lanka

Correct Ans: A. Greenland

Q48. The largest lake in the continent of Europe is?

  1. Ladoga Lake
  2. Saima Complex
  3. onega lake
  4. none of these

Correct Ans: A. Ladoga Lake

Q49. Which of the following is not an oceanic island?

  1. Malagasy
  2. Ellis Island
  3. St. Helena
  4. Hawaiian Islands

Correct Ans: A. Malagasy

Q50. The longest river flowing in the continent of Europe is?

  1. volga
  2. scene
  3. Rhine
  4. danube

Correct Ans: A. Volga

Q51. Where is the highest density of the Earth’s atmosphere?

  1. middle circle
  2. ionosphere
  3. Troposphere
  4. stratosphere

Correct Ans: C. Troposphere

Q52. In which part of the atmosphere 90% of the total amount of water vapor is present?

  1. Troposphere
  2. stratosphere
  3. ionosphere
  4. ozone circle

Correct Ans: A. Troposphere

Q53. Where do all the important atmospheric processes that change the various climatic and weather conditions take place?

  1. ionosphere
  2. Troposphere
  3. stratosphere
  4. Cosmos

Correct Ans: B. Troposphere

Q54. Which is not the sequence of the boundaries of the different layers of the atmosphere from top to bottom?

  1. tropopause, stratopause, mesopause, magnetopause
  2. stratopause, tropopause, magnetopause, mesopause
  3. magnetopause, mesopause, stratopause, tropopause
  4. mesopause, stratopause, tropopause, magnetopause

Correct Ans: C. magnetopause, mesopause, stratopause, tropopause

Q55. Troposphere is the lower level of the atmosphere whose height is at the equator?

  1. up to 6 miles
  2. up to 4 miles
  3. up to 10 miles
  4. up to 9 miles

Correct Ans: C. Up to 10 miles

Q56.Short radio waves are reflected from which layer of the ionosphere and come to the surface?

  1. F layer
  2. S layer
  3. D layer
  4. E layer

Correct Ans: A. F layer

Q57. In which layer of the atmosphere does cloud thunder occur?

  1. Troposphere
  2. stratosphere
  3. ionosphere
  4. ozone circle

Correct Ans: A. Troposphere

Q58. Which one of the following is the cause of depletion of ozone level in the atmosphere?

  1. carbon dioxide
  2. chloro fluoro carbon
  3. sulphur dioxide
  4. nitrous oxide

Correct Ans: B. Chloro fluoro carbon

Q59. The temperature in the change zone or disturbance-

  1. remains unchanged.
  2. First it decreases then it increases.
  3. decreases with height.
  4. increases with height.

Correct Ans: C. Decreases with height.

Q60. Which is the layer of the atmosphere which reflects the radio waves?

  1. stratosphere
  2. outer circle
  3. ionosphere
  4. Troposphere

Correct Ans: C. Ionosphere

Q61. In which region is the midnight sun visible?

  1. in the arctic region
  2. in the region east of Japan
  3. in the Mediterranean
  4. in the equatorial region

Correct Ans: A. in the Arctic region

Q62. Which of the following planet is called ‘Sister of Earth’?

  1. Mars
  2. Jupiter
  3. Mercury
  4. Venus

Correct Ans: D. Venus

Q63. What is ‘Black Spot’ in the Sun?

  1. The spots are a source of energy during the day
  2. spots are places that are unable to emit light
  3. There’s a Big Black Hole in the Sun
  4. none of these

Correct Ans: B. spots are places that are unable to emit light

Q64. Which planet of the Solar System is almost as big as Earth?

  1. Venus
  2. yama
  3. Mercury
  4. Mars

Correct Ans: A. Venus

Q65. What is the percentage of hydrogen in the chemical mixture of the Sun?

  1. 75%’
  2. 54%’
  3. 74%’
  4. 61%’

Correct Ans: C. 74% ‘

Q66. The planet that looks like the moon is?

  1. Mars
  2. Varun
  3. Mercury
  4. Venus

Correct Ans: C. Mercury

Q67.Which of the following is a star?

  1. Earth
  2. Sun
  3. moon
  4. Venus

Correct Ans: B. Sun

Q68. Which of the following planet has the highest axial tilt?

  1. Pluto
  2. saturn
  3. Earth
  4. Mercury

Correct Ans: D. Mercury

Q69. Apart from hydrogen, which one is found in abundance on the surface of the Sun?

  1. organ
  2. oxygen
  3. helium
  4. neon

Correct Ans: C. Helium

Q70. Which of the following planet has the highest speed of revolution?

  1. Mars
  2. Jupiter
  3. Mercury
  4. Venus

Correct Ans: C. Mercury

Q71.Which of the following local wind is known as ‘snow eater’?

  1. Harmutton
  2. Siroko
  3. Chinook
  4. fawn

Correct Ans: C. Chinook

Q72. What is the calm area of ​​a cyclone called?

  1. zone
  2. Center
  3. eye
  4. trough

Correct Ans: C. Eye

Q73. Which of the following local wind is also called ‘Doctor Vayu’?

  1. Harmutton
  2. Siroko
  3. fawn
  4. Chinook

Correct Ans: A. Harmattan

Q74. Which of the following is the shape of a cyclone?

  1. round shape
  2. Triangular
  3. oval
  4. all of the above

Correct Ans: C. Oval

Q75.Which of the following local wind provides relief from the humid weather to the people of Guinea coast in Africa?

  1. Khamsin
  2. simoom
  3. mistral
  4. Harmutton

Correct Ans: D. Harmattan

Q76. How do cyclones originate?

  1. due to the union of two air masses with different temperatures
  2. unusual changes in atmospheric conditions
  3. due to the union of two different air signs
  4. all of the above

Correct Ans: A. due to the union of two air masses with different temperatures

Q77.Which of the following hot local winds cause significant damage to fruit orchards in California?

  1. Nardar
  2. Chinook
  3. jonda
  4. santaana

Correct Ans: D. santaana

Q78. South-east trade winds are attracted from the Indian subcontinent during the rainy season due to

  1. Due to low air pressure in North-West India
  2. under the influence of easterly winds
  3. due to the influence of the north-east trade winds
  4. Cyclone formation at the equator

Correct Ans: A. Due to low air pressure in North-West India

Q79. Which of the following local wind blows from the mountainous region of Central Europe towards the Adriatic coast of Yugoslavia?

  1. Bora
  2. Buran
  3. mistral
  4. fawn

Correct Ans: A. Bora

Q80. What is the meaning of a name ‘Siroko’?

  1. to an island
  2. to an ocean
  3. for a local wind
  4. to a volcano

Correct Ans: C. For a local wind

Q81. Alps in Europe, Rockies in North America and Andes in South America are examples of

  1. dissected mountain
  2. volcanic mountain
  3. Fold Mountains
  4. block mountain

Correct Ans: C. Fold Mountains

Q82. Where is the Tibetan Plateau located?

  1. Between the Himalaya Mountains and the Karakoram
  2. Between the Himalaya Mountains and Kunlun
  3. Between Thienshan and Karakoram
  4. Between Tianshan and Altai Tang

Correct Ans: B. Between the Himalaya Mountains and Kunlun

Q83. Mount Everest is in which country?

  1. Nepal
  2. Bhutan
  3. China
  4. India

Correct Ans: A. Nepal

Q84. Loyes Plateau is located at?

  1. in china
  2. in korea
  3. in malaya
  4. in Thailand

Correct Ans: A. In China

Q85. Which of the following mountain range is the largest in the world?

  1. Caucasus
  2. alaska
  3. Himalaya
  4. Andes

Correct Ans: D. Andes

Q86. In which of the following country is the Potwar Plateau located?

  1. Bhutan
  2. Pakistan
  3. Vietnam
  4. myanmar

Correct Ans: B. Pakistan

Q87. On what percentage of the total area of ​​the lithosphere is the expansion of the plateau found?

  1. 33%’
  2. 41%’
  3. 26%’
  4. 30%’

Correct Ans: C. 26% ‘

Q88.Which of the following is the highest plateau of the world?

  1. Plateau of Tibet
  2. Colorado Plateau
  3. plateau of bolivia
  4. Plateau of Colombia

Correct Ans: A. Plateau of Tibet

Q89. What percentage of the world’s population lives in plateau areas?

  1. 16%’
  2. 26%’
  3. 5%’
  4. 9%’

Correct Ans: D. 9% ‘

Q90. Where is the Telegraphic Plateau located?

  1. North Atlantic Ocean
  2. Southern Indian Ocean
  3. North Pacific Ocean
  4. south pacific ocean

Correct Ans: A. North Atlantic Ocean

Q91.Which one of the following is not included in the three classes of volcanoes classified on the basis of their frequency of occurrence?

  1. dead volcano
  2. compound volcano
  3. waking volcano
  4. dormant volcano

Correct Ans: B. Compound Volcano

Q92. In which of the following regions most of the active volcanoes of the world are found?

  1. Pariprashant Belt
  2. rift valley of africa
  3. mid continental belt
  4. mid atlantic belt

Correct Ans: A. Pariprashant Belt

Q93. Which volcano erupts frequently?

  1. dead volcano
  2. cool volcano
  3. waking volcano
  4. dormant volcano

Correct Ans: C. waking volcano

Q94. What is the belt of volcanoes that surrounds the Pacific Ocean called?

  1. Agni Series
  2. solf star
  3. Nuis Ardete
  4. Hernito

Correct Ans: A. Agni series

Q95. Which volcano has not erupted since historical times?

  1. cool volcano
  2. dead volcano
  3. waking volcano
  4. dormant volcano

Correct Ans: B. Dead Volcano

Q96. Most of the active volcanoes of the world are found in?

  1. Newly folded mountainous areas
  2. in the plains
  3. in the ancient plateau regions
  4. in deep ocean plains

Correct Ans: A. Newly folded mountainous areas

Q97. What is a volcano that erupts after being quiet for a long time?

  1. active volcano
  2. dormant volcano
  3. dead volcano
  4. Dormant volcano

Correct Ans: D. Dormant volcano

Q98. Most of the world’s volcanic events occur in?

  1. with the help of a twisted mesh
  2. At the edges of the destructive plate
  3. creative plate edges
  4. along the fault line

Correct Ans: B. At the edges of the destructive plate

Q99. The molten material that lies beneath the solid rocks of the Earth’s crust, which sometimes comes to the upper surface of the earth with the eruption of a volcano, is called what?

  1. marsh
  2. meseta
  3. magma
  4. Macus

Correct Ans: C. Magma

Q100. Where is the most awakened volcano in the world located?

  1. around the Indian Ocean
  2. around the arctic ocean
  3. Around Andhra Ocean
  4. around the pacific ocean

Correct Ans: D. Around the Pacific Ocean

Leave a Reply

Your email address will not be published.