Gk Question Answer Quiz English

First man in India Gk Questions Answers English

Top First man in India Gk Questions Answers In English For All Competitive Exams. You Will Read The Top Question And Answer Related To First man in India In This Post. This Can Be Asked In Any Competitive Exams, Must Read Once.

First man in India Gk Questions Answers In English

Q1.Who is the first President of Indian National Congress?

  1. Badruddin Banerjee
  2. Maulana Abul Kalam
  3. Vyomeshchandra Banerjee
  4. Sardar Vallabhbhai Patel

Correct Ans: C. Vyomeshchandra Banerjee

Q2.Who is the first person to introduce printing press in India?

  1. James A. Hickey
  2. Satyendranath Tagore
  3. Dadabhai Naoroji
  4. Lord Mayo

Correct Ans: A. James A. Hickey

Q3.Who was the first Governor General of India?

  1. Lord William Bentinck
  2. Lord Canning
  3. Lord Mountbatten
  4. Lord Curzon

Correct Ans: A. Lord William Bentinck

Q4.Who was the person who started the first newspaper in India?

  1. Rabindranath Tagore
  2. James A. Hickey
  3. Bhagat Singh
  4. Lord Canning

Correct Ans: B. James A. Hickey

Q5.Who was the last Governor General and first Viceroy of India?

  1. Lord William Bentinck
  2. Lord Mayo
  3. Lord Canning
  4. Lord Mountbatten

Correct Ans: C. Lord Canning

Q6.Who is the first Indian to become a member of the British Parliament?

  1. James A Hickey
  2. Mahatma Gandhi
  3. Dadabhai Naoroji
  4. Maulana Abul Kalam

Correct Ans: C. Dadabhai Naoroji

Q7.What is the name of the last Viceroy of India?

  1. Lord Canning
  2. Lord Mayo
  3. Lord Mountbatten
  4. Lord Curzon

Correct Ans: C. Lord Mountbatten

Q8.Who is the first Indian to win gold medal in individual event in Olympics?

  1. Gagan Narang
  2. Mahesh Bhupathi
  3. Rajyavardhan Singh Rathore
  4. Abhinav Bindra

Correct Ans: D. Abhinav Bindra

Q9.Who is the first Governor General of independent India?

  1. Lord Mountbatten
  2. Sir Charles Metcalfe, BT (Executive)
  3. Lord Auckland
  4. Lord Ellenborough

Correct Ans: A. Lord Mountbatten

Q10.Who was the first Indian pilot (1951 AD)?

  1. Vijay Mittal
  2. Mihir Sen
  3. J. R. D. Tata
  4. none of these

Correct Ans: C. J. R. D. Tata

Q11.Who is the first and last (Indian) Governor General of independent India?

  1. Mohammed Ali Jinnah
  2. Chakravarti Rajagopalachari
  3. Dr. Rajendra Prasad
  4. none of these

Correct Ans: B. Chakravarti Rajagopalachari

Q12.Who is the first Russian Prime Minister to visit India?

  1. Vladimir Putin
  2. Nikolai A. Bulgarin
  3. Mikhail Mishustin
  4. Dmitry Medvedev

Correct Ans: B. Nikolai A. Bulgarin

Q13.Who is the first President of India?

  1. Mahatma Gandhi
  2. Dr Rajendra Prasad
  3. Jawaharlal Nehru
  4. Sardar Vallabhbhai Patel

Correct Ans: B. Dr. Rajendra Prasad

Q14.Who is the first British Prime Minister to visit India?

  1. Edward Heath
  2. Herald M.C.Miloun
  3. Arthur James Balfour
  4. David Lloyd George

Correct Ans: B. Herald M.C.Miloun

Q15.Who is the first Muslim President of India?

  1. Muhammad Hidayatullah
  2. Fakhruddin Ali Ahmed
  3. Dr. Zakir Hussain
  4. APJ Abdul Kalam

Correct Ans: C. Dr. Zakir Hussain

Q16.Who is the first US President to visit India?

  1. Frank Roosevelt
  2. Jimmy Carter
  3. Kennedy
  4. Drivite David Eisen Hower

Correct Ans: D. Drew David Eisen Hower

Q17.Who is the first Vice President of India?

  1. Abul Kalam Azad
  2. Shyama Prasad Mukherjee
  3. Sardar Vallabhbhai Patel
  4. Dr. Sarvepalli Radhakrishnan

Correct Ans: D. Dr. Sarvepalli Radhakrishnan

Q18.Who is the first Englishman to visit the Mughal court?

  1. Vasco-da-Gama
  2. Sir Thomas Roe
  3. Hawkins
  4. none of these

Correct Ans: C. Hawkins

Q19.Who is the first Prime Minister of India?

  1. Ganesh Shankar Mavalankar
  2. Sukumar Sen
  3. Sardar Vallabhbhai Patel
  4. Pt. Jawaharlal Nehru

Correct Ans: D. Pt. Jawaharlal Nehru

Q20.Who is the first Chinese traveler to visit India?

  1. Itsing
  2. Fahian
  3. hien Tsang
  4. none of these

Correct Ans: B. Fahian

Q21.Who was the first Deputy Prime Minister and Home Minister of India?

  1. Govind Vallabh Pant
  2. Sardar Vallabhbhai Patel
  3. Chakravarti Rajagopalachari
  4. Kailash Nath Katju

Correct Ans: B. Sardar Vallabhbhai Patel

Q22.Who is the Indian who reached the summit of Everest without oxygen?

  1. Mohan Singh Kohli
  2. Sherpa Ang Dorji
  3. Mohan Singh Goonjyal
  4. Kanhiya Lal Pokhriyal

Correct Ans: B. Sherpa Ang Dorji

Q23.Who is the first education minister of India?

  1. Maulana Abul Kalam
  2. Balkrishna Sharma
  3. Shyama Prasad Mukherjee
  4. Sukumar Sen

Correct Ans: A. Maulana Abul Kalam

Q24.Who is the first Indian to cross the English Channel?

  1. Sandeep Sejwal
  2. Gentleman Prakash
  3. Rakesh Sharma
  4. Mihir Sen

Correct Ans: D. Mihir Sen

Q25.Who is the first minister in India to resign from the Union Cabinet?

  1. Sukumar Sen
  2. GV Mavalankar
  3. Shyama Prasad Mukherjee
  4. none of these

Correct Ans: C. Shyama Prasad Mukherjee

Q26.Who is the first Indian to reach space?

  1. Rakesh Sharma
  2. Vikram Sara Bhai
  3. Satish Dhawan
  4. none of these

Correct Ans: A. Rakesh Sharma

Q27.Who is the first Chief of Air Staff?

  1. Air Marshal Gerald Gibbs
  2. Air Marshal Subroto Mukherjee
  3. Air Chief Marshal Ronald Ivlaw-Chapman
  4. Air Marshal Sir Thomas Amherst

Correct Ans: D. Air Marshal Sir Thomas Amherst

Q28.I. C. S. Who is the first Indian to succeed in?

  1. Byomesh Mukherjee
  2. Mihir Sen
  3. Rabindranath Tagore
  4. Satyendra Nath Tagore

Correct Ans: D. Satyendra Nath Tagore

Q29.Who is the first Chief of Air Staff of India?

  1. Air Marshal S. Mukherjee
  2. Air Chief Marshal Omprakash Mehra
  3. Air Marshal Arjan Singh
  4. Air Chief Marshal Pratap Chandra Lal

Correct Ans: A. Air Marshal S. Mukherjee

Q30.Who is the first person to be awarded the Jnanpith Award?

  1. Srishankar Kurup
  2. Satyendranath Tagore
  3. Rabindranath Tagore
  4. Harivanshrai Bachchan

Correct Ans: A. Sreeshankar Kurup

Q31.Who was the first Chief of Naval Staff of India?

  1. Admiral Pizzie
  2. Bhaskar Soman
  3. Vice Admiral R. D. Katari
  4. Stephen Carlile

Correct Ans: A. Admiral Pizzie

Q32.Who is the first foreign national to be awarded Bharat Ratna?

  1. Tim Cook
  2. Khan Abdul Ghaffar Khan
  3. Nelson Mandela
  4. none of these

Correct Ans: B. Khan Abdul Ghaffar Khan

Q33.Who was the first Chief of Army Staff?

  1. K S Thimaiya
  2. Jayant Nath Choudhary
  3. Rajendrasinhji Jadeja
  4. SM Srinagesh

Correct Ans: C. Rajendrasinhji Jadeja

Q34.Who is the first Indian to be awarded Bharat Ratna?

  1. Doctor Bhagwan Das
  2. Dr. Sarvepalli Radhakrishnan
  3. Chakravarti Rajagopalachari
  4. Dr. Chandrasekhar Venkataraman

Correct Ans: B. Dr. Sarvepalli Radhakrishnan

Q35.Who was the first Commander-in-Chief of independent India?

  1. Tapishwar Narayan Raina
  2. Om Prakash Malhotra
  3. Sam Manekshaw
  4. General Cariappa

Correct Ans: D. General Cariappa

Q36.Who is the first Indian to win the Golden Globe Award?

  1. Rami Yusuf
  2. Aziz Ansari
  3. A. R. Rahman
  4. none of these

Correct Ans: C. A. R. Rahman

Q37.Who was the first Speaker of Lok Sabha?

  1. Ravi Rai
  2. Neelam Sanjeeva Reddy
  3. Ganesh Vasudev Mavalankar
  4. Anantha Shayanam Iyengar

Correct Ans: C. Ganesh Vasudev Mavalankar

Q38.Who is the first Indian to receive Stalin Prize?

  1. Rabindra Nath Tagore
  2. Hasrat Mohani
  3. Saifuddin Kitchlew
  4. Yash Chopra

Correct Ans: C. Saifuddin Kitchlew

Q39.Who was the first Election Commissioner of India?

  1. S. P. Sen Verma
  2. T. Swaminathan
  3. Sukumar Sen
  4. K. V.K. Sundaram

Correct Ans: C. Sukumar Sen

Q40.Who is the first Indian to get Magsaysay Award?

  1. Acharya Vinoba Bhave
  2. Palagummi Sainath
  3. Raveesh Kumar
  4. M. S. Swaminathan

Correct Ans: A. Acharya Vinoba Bhave

Q41.Who was the first Chief Justice of India?

  1. Hiralal J. Kania
  2. S R Das
  3. M P Shastri
  4. Meherchand Mahajan

Correct Ans: A. Hiralal J. Kania

Q42.Who is the first Nobel Prize winning scientist of India?

  1. C.V. Raman (Physics)
  2. Venkatraman Ramakrishnan (Chemistry)
  3. Hargovind Khurana (Medicine)
  4. Subrahmanyan Chandrasekhar (Physics)

Correct Ans: A. C.V. Raman (Physics)

Q43. Born in independent India (September 29, 1947) who is the first Chief Justice of India?

  1. Mirza Hamidullah Baig
  2. KN Wanchoo
  3. JC Shah
  4. Justice Sarosh Homi Kapadia

Correct Ans: D. Justice Sarosh Homi Kapadia

Q44.Who is the first Indian to get Nobel Prize?

  1. Mother Teresa
  2. Amartya Sen
  3. CV Raman
  4. Rabindranath Tagore

Correct Ans: D. Rabindranath Tagore

Q45.Who was the first Indian Judge (Chairman) in the International Court of Justice?

  1. BN Rao
  2. Dr. Nagendra Singh
  3. Dalveer Bhandari
  4. Raghunandan Swaroop Pathak

Correct Ans: B. Dr. Nagendra Singh

Q46.Who is the first person to present the independence resolution of India in the convention of National Congress?

  1. Vyomesh Chandra Banerjee
  2. Hasrat Mohani
  3. Mahatma Gandhi
  4. Rafi Ahmed Kidwai

Correct Ans: B. Hasrat Mohani

Q47.Who was the first judge in the International Court of Justice?

  1. Raghunandan Swaroop Pathak
  2. Dr. Nagendra Singh
  3. Benegal Rama Rao
  4. BN Rao

Correct Ans: C. Benegal Rama Rao

Q48.Who is the first Muslim President in Indian National Congress?

  1. Badruddin Tyab Ji
  2. Maulana Abul Kalam
  3. Dr. M.A. Ansari
  4. Rafi Ahmed Kidwai

Correct Ans: A. Badruddin Tyab Ji