Daily Current Affairs

30 October 2021 Current Affairs In English – Top Question Answer

Top 30 October 2021 Current Affairs In English For All Competitive Exams. You Will Read The Top Question And Answer Related To 30 October 2021 Current Affairs In This Post. This Can Be Asked In Any Competitive Exams, Must Read Once.

30 October 2021 Current Affairs In English

Q1-Which day is celebrated as ‘International Animation Day’?

Answer – 28 October 2021
Every year 28 October is celebrated worldwide as ‘International Animation Day’, this day was announced by the International Animation Film Association ‘ASIFA’ in the year 2002

Q2-Who has launched the national level awareness program ‘SAMBHAV’?

Answer – Narayan Rane
National level awareness program-2021 ‘SAMBHAV’ has been launched by Union MSME Minister Narayan Rane in New Delhi on 27 October 2021

Q3-Who has been elected as the President of ‘NABFID’?

Answer – K.V. Kamath
Newly established Rs 20,000 crore development finance institution ‘DFI’ National Bank for Financing Infrastructure and Development ‘NaBFID’ as the chairman of the central government. Kamath is chosen

Q4-Which country has successfully test-fired ‘Ballistic Missile Agni-5’?

Answer – India
Recently, on 27 October 2021, India has successfully test-fired the surface-to-surface ‘Ballistic Missile Agni-5’, this missile was named after A.P.J. Abdul Kalam Island was launched off the Odisha coast

Q5- Who has been re-elected as MD of Eicher Motors?

Answer – Siddhartha Lal
Recently Eicher Motors Limited has reappointed Siddhartha Lal as the Managing Director of the company for a period of five years. This company is an Indian multinational automotive company

Q6-Which country has launched satellite from solid-fuel carrier rocket?

Answer – China
On 27 October 2021, China has successfully launched an optical remote setting satellite from a low-cost small, solid-fuel carrier rocket named Kuaizhou-1A ‘KZ-1A’

Q7- Which country’s Tsitsei Dangarembaga has won the German Peace Prize?

Answer – Zimbabwe
Zimbabwean filmmaker and writer Tsitsie Dangarembga wins prestigious German Peace Prize

Q8-Who has released ‘Krishi Udan 2.0’?

Answer – Jyotiraditya Scindia
Recently, ‘Krishi Udan 2.0’ has been released by the Union Civil Aviation Minister Jyotiraditya Scindia This scheme has been issued to facilitate and encourage the movement of agricultural produce by air transport

Q9-Which country has issued the first ‘Gender X’ passport?

Answer – America
On 27 October 2021, the US government has issued ‘Gender X’ passports for people who do not identify themselves as male or female

Q10-Which state government has launched the ‘Education at Your Doorstay’ scheme?

Answer – Tamil Nadu
On 27 October 2021, Tamil Nadu State Government M.K. Stalin has started a unique educational scheme ‘Education at Your Doorstay’ scheme in Villupuram of the state, this scheme will be started from 15th November 2021

Leave a Reply

Your email address will not be published.