Daily Current Affairs

21 December 2021 Current Affairs In English – Top Question Answer

Top 21 December 2021 Current Affairs In English For All Competitive Exams. You Will Read The Top Question And Answer Related To 21 December 2021 Current Affairs In This Post. This Can Be Asked In Any Competitive Exams, Must Read Once.

21 December 2021 Current Affairs In English

Q1-Which state government has launched ‘SAHAY’ scheme for Maoist affected areas?

Answer – Jharkhand
Recently in December 2021, the Chief Minister of Jharkhand State, Mehant Soren has started a scheme to nurture young sports talent in Maoist affected districts

Q2-Recently Dr. Ida S. Scudder Oration Award?

Answer – Azim Premji
Recently ‘Azim Premji’, Chairman of Wipro Limited and Founder of Azim Premji Foundation, for the 10th Annual Dr. Ida S. Recipient of the Scudder Oration Award

Q3-Which bank has recently received 2 DigiDhan awards from ‘MeitY’?

Answer – Karnataka Bank
Recently Karnataka Bank has been honored with 2 DigiDhan Awards instituted by the Union Ministry of Electronics and Information Technology ‘MeitY’

Q4-Recently RBI has implemented 20 digit LEI for cross border deals above Rs.

Answer – Rs 50 crore
Recently RBI has implemented Legal Entity Identifier ‘LEI’ for cross border transactions for capital or current account transactions of Rs 50 crore and above. It will be implemented from 01 October 2022

Q5-Who has been chosen as TIME’s 2021 Athlete of the Year?

Answer – gymrist Simone Biles
Recently USA’s gymnast Simone Biles has been selected as 2021 Athlete of the Year Biles has won 7 Olympic medals, 4 gold medals, 1 silver medal and 2 bronze medals

Q6-Which day has been chosen as ‘Goa Liberation Day’?

Answer – 19 December 2021
Every year 19 December is celebrated as ‘Goa Liberation Day’, this day is celebrated to mark the success of Operation Vijay carried out by the Indian Armed Forces, on this day Goa got freedom from Portuguese rule in the year 1961.

Q7-Which Indian woman has won the ‘Best Female Debut’ award at the Paralympic Awards?

Answer – Avni Lekhara
Recently on 16 December 2021, Indian shooter Avani Lekhara has won the ‘Best Female Debut’ award at the Paralympic Awards for 2021.

Q8-What is the rank of India in the recently released ‘World Talent Ranking Report 2021’?

Answer – at 56th position
Recently India ranked 56th in the ‘World Talent Ranking Report 2021’ released by the International Institute for Management Development ‘IMD’ World Competitiveness Center

Q9-Recently which company has been awarded the Golden Peacock Environmental Management Award 2021?

Answer – SAIL
Steel Authority of India Limited ‘SAIL’ has been awarded the Peacock Environment Management Award 2021 for 2021 in the field of steel by the Institute of Directors

Q10-Recently which sanctuary of Uttarakhand state has been designated as eco-sensitive zone ‘ESZ’?

Answer – Askot Wildlife Sanctuary
Recently, the Askot Wildlife Sanctuary located in Pithoragarh, Uttarakhand state has been declared as an eco-sensitive zone ‘ESZ’ by the Union Environment Ministry.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *