Daily Current Affairs

12 August 2021 Current Affairs In English – Top Question Answer

Top 12 August 2021 Current Affairs In English For All Competitive Exams. You Will Read The Top Question And Answer Related To 12 August 2021 Current Affairs In This Post. This Can Be Asked In Any Competitive Exams, Must Read Once.

12 August 2021 Current Affairs In English

Q1-So far how many ‘Atal Tickering Labs’ have been established across the country?

Answer – 8,706
So far 8,706 Atal Tickering Labs have been established in schools in India out of which 60% schools are government schools with program coverage up to 90% districts and the target is to set up 10,000 Atal Tickering Labs across India

Q2- Recently ‘Dr. Balaji Tambe passed away, he was a famous

Answer – Ayurveda doctor
Recently in August 2021, Dr. Balaji Tambe who was a renowned Ayurveda practitioner and proponent of Yoga, passed away and he was also the founder of ‘Atma Balancing Village’, a holistic medicine center near Lonavala

Q3- Under the ‘Sansad Adarsh ​​Gram Yojana SAGY’, how many Gram Panchayats have been included by the Parliament so far?

Answer – 976 Gram Panchayat
From the year 2018 to 3 August 2021, the members of Parliament have included 976 Gram Panchayats for development under ‘Sansad Adarsh ​​Gram Yojana SAGY’

Q4-Which state government has instituted ‘IT Awards’?

Answer – Maharashtra
The Maharashtra State Government has instituted an award in the name of Rajiv Gandhi to honor the Information Technology ‘IT’ institutions that are always at the forefront of helping the society. This award will be given every year on August 20, the birth anniversary of the late Congress leader is celebrated

Q5-How many fake ration cards have been canceled in India so far?

Answer – 4.39 crore
On 10 August 2021, the Central Government has informed the Lok Sabha that states and union territories across the country have canceled 4.39 crore ineligible and fake ration cards since 2013.

Q6- On which day ‘Fit India Freedom Run 2.0’ will be launched?

Answer – 13 August 2021
Fit India Freedom Run 2.0 is being organized across India by the Ministry of Youth Affairs and Sports as part of the celebration of Azadi Ka Amrit Mahotsav-India@75 on 13th August 2021 and will conclude on 20th October 2021

Q7-Who has designated 7th August as ‘Javelin Throwing Day’?

Answer – Athletics Federation of India ‘AFI’
The Athletics Federation of India ‘AFI’ has designated August 7 as ‘Javelin Throw Day’ in the country to honor Neeraj Chopra’s first historic Olympic gold medal

Q8-The Ministry of Finance has released the fifth installment of revenue deficit grant ‘Rs 9,871 crore’ for how many states?

Answer – 17 states
The Finance Ministry has released the fifth installment of revenue deficit grant ‘Rs 9,871 crore’ for 17 states.

Q9-Who has been chosen as the CIO of Yes Bank?

Answer – Mahesh Ramamurthy
Mahesh Ramamurthy has been selected as the Chief Information Officer of Yes Bank, in this role he will lead the technology and digital transformation

Q10-According to whom will the coastal cities of India be submerged by the year 2100?

Answer – NASA
Under NASA, many coastal cities of India will be submerged up to 2.7 feet by the end of the year 2100. These cities include Chennai, Visakhapatnam, Khiridpur, Paradip, Cochin, Kandla, Okha, Bhavnagar, Mumbai and Mormugao etc.

Q11-Who has become the world’s most downloaded app?

Answer – TikTok
China’s short-video platform TikTok has overtaken Facebook to become the most downloaded app in the world

Leave a Reply

Your email address will not be published.