Daily Current Affairs

10 August 2021 Current Affairs In English – Top Question Answer

Top 10 August 2021 Current Affairs In English For All Competitive Exams. You Will Read The Top Question And Answer Related To 10 August 2021 Current Affairs In This Post. This Can Be Asked In Any Competitive Exams, Must Read Once.

10 August 2021 Current Affairs In English

Q1-Recently ‘Anupam Shyam’ passed away, was he a famous?

Answer – Actor
Actor Anupam Shyam best known for working in TV show ‘Mann Ki Awaaz: Pratigya’ and films like ‘Slumdog Millionaire’ and ‘Bandit Queen’ passed away in August 2021

Q2-Which state government has changed the name of ‘Kakori incident’ to ‘Kakori Train Action’?

Answer – Uttar Pradesh
The state government of Uttar Pradesh has changed the name of ‘Kakori incident’ to ‘Kakori Train Action’ because the word ‘Kand’ refers to the sense of humiliation of the incident under India’s freedom struggle

Q3-Recently ‘PS. Banarji’ passed away, what was he famous for?

Answer – Sculptor
Renowned cartoonist, sculptor and folk singer from the state of Kerala ‘P.S. Banarji passed away in August 2021. P.S. Banaraji is known for his famous Ayyankali and Buddha statues at Venganur and Koduman

Q4-Which day is observed as ‘Nagasaki Day’?

Answer – 9 August 2021
On 9 August 2021, Nagasaki, Japan celebrates the 76th anniversary of the American atomic bombing. On 9 August 1945, the US dropped the second atomic bomb on Nagasaki, killing more than 80,000 people

Q5-Who has launched the handicraft project ‘Ujjwal Aabahan’?

Answer – Rameshwar Teli
Rameshwar Teli, Minister of Petroleum and Natural Gas has launched the third ONGC handicraft project ‘Ujjwal Abahan’. This handicraft project will support and train more than 100 artisans from the state of Assam

Q6-Which state government has announced to cover farmer families under health insurance cover HIC?

Answer – Punjab
For the year 2021-22, the state government of Punjab has decided to cover about 8.5 lakh farmer families under the health insurance cover HIC

Q7-Who will launch Ujwala Yojana 2.0?

Answer – Narendra Modi
On 10 August 2021, Prime Minister Narendra Modi will launch Ujjwala Yojana 2.0 (Pradhan Mantri Ujjwala Yojana-PMUY) by handing over PLG connections in Mahoba district of Uttar Pradesh.

Q8-Mercedes-Benz India has tied up with

Answer – DSEU
Mercedes-Benz India has entered into an agreement with Delhi Skill and Entrepreneurship University (DSEU) for the Mechatronics program and will also provide apprenticeship and placements for Delhi Skill and Entrepreneurship University students

Q9-Which state government has named ‘Vandana Kataria’ as the brand ambassador?

Answer – Uttarakhand
Uttarakhand state government ‘Pushkar Singh Dhami’ has selected Indian women’s hockey team player Vandana Kataria as the brand ambassador for the women’s empowerment and child development department of the state

Q10- On which day ‘International Day of the World’s Indigenous People’ is celebrated?

Answer – 9 August 2021
‘International Day of the World’s Indigenous People’ is celebrated every year on 9 August, the main purpose of celebrating this day is to promote and protect the rights of the indigenous population of the world

Q11-Which state government has launched ‘Einagar Mobile App’?

Answer – Gujarat
Gujarat State Government ‘Vijay Rupani’ has launched ‘Einagar Mobile App’ and portal with 52 services including property tax, professional tax, water and drainage, grievance and grievance redressal, building permission fire and emergency services under this app 10 Modules Included

Leave a Reply

Your email address will not be published.