Daily Current Affairs

09 October 2021 Current Affairs In English – Top Question Answer

Top 09 October 2021 Current Affairs In English For All Competitive Exams. You Will Read The Top Question And Answer Related To 09 October 2021 Current Affairs In This Post. This Can Be Asked In Any Competitive Exams, Must Read Once.

09 October 2021 Current Affairs In English

Q1-Who has taken over as the chairman of Paradip Port Trust ‘PPT’?

Answer – P.L Haranath
Indian Railway Transport Service ‘IRTS’ officer of the year 1994 batch ‘P.L Haranath’ has assumed office as the Chairman of Paradip Port Trust ‘PPT’ on 07 October 2021

Q2-Which Gramin Bank was given 2 National Awards recently?

Answer – Karnataka Vikas Grameena Bank
Recently Karnataka Vikas Grameena Bank ‘KVGB’ sponsored by Canara Bank has been awarded 2 National Awards

Q3-Recently who has approved the world’s first malaria vaccine?

Answer – World Health Organization ‘WHO’
Recently the World Health Organization ‘WHO’ has recommended for the use of malaria vaccine for children for the first time

Q4-Recently Tata Power has tied up with whom for ‘AI’ automation?

Answer – BlueWave-AI
Tata Power signs commercial agreement for 3 years with BlueWave-AI ‘AI’ to pilot artificial intelligence in power distribution in Mumbai

Q5-Recently who has been elected as the new head of ISI in Pakistan?

Answer – Lt Gen Nadeem Anjum
In a major military reshuffle in Pakistan, Lieutenant General Nadeem Anjum has been elected as the head of the Inter-Services Intelligence ‘ISI’, before this post was Lieutenant General Faiz Hameed

Q6-Who has launched India’s first card-on-file token service?

Answer – Visa
As per the guidelines of BRI ‘Reserve Bank of India’ ‘VISA’ has started Card-on-File Token service in India

Q7-Who has inaugurated the Mahabahu Brahmaputra river heritage?

Answer – Venkaiah Naidu
In October 2021 the Vice President of India ‘Vekaiah Naidu’ has inaugurated the Mahabahu Brahmaputra River Heritage Center in Guwahati

Q8-Which day is celebrated as ‘World Cotton Day’?

Answer – 07 October 2021
Every year 07 October is celebrated as ‘World Cotton Day’ It started in the year 2019 at the World Trade Organization’s Geneva Headquarters

Q9- In which state ‘Bathukamma festival’ has started?

Answer – Telangana
Bathukamma festival in Telangana state has started on 06 October 2021. This festival is a 9 days flower festival which starts on the day of Mahalaya Amavasya and lasts for 9 days

Q10-Recently ‘Vallilatha Madathil Madhavan Nair’ passed away, what was he famous for?

Answer – Diplomat
Recently in October 2021, the former Indian diplomat ‘Vallilath Madathil Madhavan Nair’ passed away.

Leave a Reply

Your email address will not be published.