Daily Current Affairs

09-10 September 2021 Current Affairs In English – Top Question Answer

Top 09-10 September 2021 Current Affairs In English For All Competitive Exams. You Will Read The Top Question And Answer Related To 09-10 September 2021 Current Affairs In This Post. This Can Be Asked In Any Competitive Exams, Must Read Once.

09-10 September 2021 Current Affairs In English

Q1-Recently Amazon Pay India has partnered with?

Answer – Kuvera.in
Recently, Amazon Pay India has partnered with direct mutual fund platform ‘Kuvera.in’ to provide services, products and technology information to Amazon users

Q2- On which day India-Japan High Level Policy Dialogue was held for the first time?

Answer – 7 September 2021
The first India-Japan High Level Policy Dialogue was held on 7 September 2021 in which Japan’s Environment Minister ‘Mr. Koizumi Shinjiro’ and India’s Union Minister of Environment, Forest and Climate Change ‘Shri Bhupendra Yadav’ were involved

Q3-Who inaugurated the country’s first functional smog tower in Delhi?

Answer – Bhupendra Yadav
India’s Union Minister for Environment, Forest and Climate Change ‘Shri Bhupendra Yadav’ has inaugurated the country’s first functional smog tower at Anand Vihar, Delhi on 7th September 2021

Q4-Who released the book ‘Gita Govinda: Jaydev’s Divine Odyssey’?

Answer – Kishan Reddy
On 7 September 2021, Union Culture Minister Kishan Reddy has released the book ‘Geeta Govinda: Jayadeva’s Divine Odyssey’ and launched a program ‘Bujurgo Ki Baat-Desh Ke Saath’

Who has been selected as Sherpa for the Q5-G20 meeting?

Answer – Piyush Goyal
Trade Minister Piyush Goyal has been selected as India’s Sherpa for the G20 meeting The next G20 summit under the Italian Presidency is scheduled to be held on 30-31 October 2021

Q6- With whom has the Gujarat state government signed an agreement to promote exports?

Answer – Amazon India
Amazon India has signed an MoU with the Industries and Mines Department of the Gujarat State Government. This MoU will help in promoting e-commerce exports from the state

Q7-Which day is celebrated as ‘Telangana Language Day’?

Answer – 9 September 2021
Every year 9 September is celebrated as ‘Telangana Language Day’. This day is celebrated on the birth anniversary of poet and Padma Vibhushan awardee ‘Kaloji Narayan Rao’.

Q8- Realty developer Lodha Group has tied up with whom for EV charging infrastructure?

Answer – Tata Power
Recently, realty developer Lodha Group has entered into an agreement with Tata Power for EV charging infrastructure. This agreement will provide end-to-end electric vehicle ‘EV’ charging in all its residential and commercial projects in Mumbai Metropolitan Region ‘MMR’ and Pune. will facilitate

Q9-Who has been elected by the government as the acting chairman of ‘ITAT’?

Answer – G S Pannu
Recently the government has selected GS Pannu as the Acting Chairman of the Income Tax Appellate Tribunal ‘ITAT’ GS Pannu is currently the Vice Chairman of ‘ITAT’ New Delhi

Q10-Which Indian Institute of Technology has topped the ‘NIRF Ranking 2021’?

Answer – IIT Madras
Indian Institute of Technology ‘IIT Madras’ emerges as best institute in India securing top rank in National Institute Ranking Framework ‘NIRF’ Ranking 2021 IIT Madras has topped for 3 consecutive years

Q11- The Governor of which state ‘Baini Rani Maurya’ has resigned from his post?

Answer – Uttarakhand
On 8 September 2021, the Governor of Uttarakhand state ‘Baini Rani Maurya’ has submitted her resignation to President Ram Nath Kovind, 2 years before completing her term

Q12-Who has become the new chairman of Bharat Petroleum Corporation Limited ‘BPCL’?

Answer – Arun Kumar Singh
Arun Kumar Singh has assumed office as the new Chairman and Managing Director of Bharat Petroleum Corporation Limited ‘BPCL’ on 8 September 2021

Leave a Reply

Your email address will not be published.