Daily Current Affairs

05 September 2021 Current Affairs In English – Top Question Answer

Top 05 September 2021 Current Affairs In English For All Competitive Exams. You Will Read The Top Question And Answer Related To 05 September 2021 Current Affairs In This Post. This Can Be Asked In Any Competitive Exams, Must Read Once.

05 September 2021 Current Affairs In English

Q1-Which space agency’s ‘Mars Rover’ has received the first stone sample to return to Earth?

Answer – NASA
Space agency NASA’s ‘Mars rover’ has successfully received its first sample to return to Earth, the name of this rover is ‘Perseverance’, it reached Mars in February

Q2-The Prime Minister of which country ‘Yoshihide Suga’ has announced to resign?

Answer – Japan
Japan’s Prime Minister ‘Yoshihide Suga’ has announced his resignation in September 2021 Yoshihide Suga was appointed to the post of Prime Minister in 2020 after the resignation of ‘Shinzo Abe’

Q3-Who has been conferred with ‘ADT’ 2021 Best Award?

Answer – POWERGRID
Power Grid Corporation of India Limited ‘POWERGRID’ has been awarded the Association for Talent Development ‘ATD’ 2021 Best Award on 2nd September 2021

Q4-Who has been chosen as the first woman CMD of ‘Engineers India Limited’?

Answer – Vartika Shukla
Vartika Shukla has taken over as the first woman Chairman and Managing Director in engineering consultancy firm ‘Engineers India Limited’ EIL Company

Q5-Which state government has declared ‘Snow Leopard’ as the state animal?

Answer – Ladakh
The Snow Leopard has been declared by the Ladakh Union Territory Administration as its State Animal and Black Neck Crane as its State Bird. Earlier the State Bird of Jammu and Kashmir was the Black Neck Crane which was in existence till 5 August 2019

Q6-HDFC Life Insurance Company has acquired Exide Life Insurance for Rs.

Answer – Rs 6,687 crore
Board of HDFC Life Insurance Company has acquired 100% share capital of Exide Life Insurance Company for a total of Rs 6,687 crore

Q7-Who has won silver medal in high jump T64 event at Tokyo Paralympics?

Answer – Praveen Kumar
Indian para-athlete ‘Praveen Kumar’ has won silver medal in men’s high jump T64 event at Tokyo Paralympics Praveen Kumar jumped 2.07m and ‘Jonathan Broome-Edwards’ of Great Britain jumped 2.10m in the same event Won Gold Medal

Q8-Which state will host the 12th Defense Expo-2022 in Gandhinagar?

Answer – Gujarat
The State Government of Gujarat will host the 12th Defense Expo-2022 in Gandhinagar in the year 2022 and for this an agreement has been signed between the Gujarat State Government and the Department of Defense Excise and it will be organized in Gandhinagar from March 10 to March 13, 2022

Q9-Who has organized 10 cycle rallies across the country?

Answer – Central Industrial Security Force ‘CISF’
To mark the 75th year of India’s independence, the Central Industrial Security Force ‘CISF’ has organized 10 cycle rallies across India as a part of the Amrit Mahotsav celebrations of Azadi

Q10-Who has been selected by the Central Government as the CMD of Rashtriya Ispat Nigam Limited ‘RINL’?

Answer – Atul Bhatt
Atul Bhatt has been selected by the Central Government as the Chairman and Managing Director ‘CMD’ of the steel company Rashtriya Ispat Nigam Limited ‘RINL’. This company is a special steel making company based in Visakhapatnam, Andhra Pradesh state

Leave a Reply

Your email address will not be published.