Daily Current Affairs

05 October 2021 Current Affairs In English – Top Question Answer

Top 05 October 2021 Current Affairs In English For All Competitive Exams. You Will Read The Top Question And Answer Related To 05 October 2021 Current Affairs In This Post. This Can Be Asked In Any Competitive Exams, Must Read Once.

05 October 2021 Current Affairs In English

Q1-In which country Gandhi Museum was inaugurated in Noakhali?

Answer – Bangladesh
On the occasion of 152nd birth anniversary of Mahatma Gandhi in Noakhali, Bangladesh, Foreign Minister of Bangladesh Dr. A. Of. Abdul Momen inaugurates the renovated Gandhi Museum at the Historic Gandhi Ashram Trust

Q2-Recently the first National Secretary Advisor of India passed away, what was his name?

Answer – Brajesh Chandra Mishra
Recently in September 2021, Brajesh Chandra Mishra, the most powerful Principal Secretary to the Prime Minister of India, passed away

Q3- On which day the 8th edition of Indo-Sri Lanka joint military exercise ‘Mitra Shakti’ was held?

Answer – 04 October 2021
8th edition of Indo-Sri Lanka joint military exercise ‘Mitra Shakti’ to be held from 04 October to 15 October 2021

Q4- With whom has IREDA signed an agreement for the development of renewable energy project?

Answer – NEEPCO
Indian Renewable Energy Development Agency ‘IREDA’ has signed an agreement with North Eastern Electric Power Corporation ‘NEEPCO’ for the development of renewable energy project

Q5-Who has been elected as the President of Indian Society of Advertisers ‘ISA’?

Answer – Sunil Kataria
Sunil Kataria has been elected as the President of Indian Society of Advertisers ‘ISA’ for the year 2021-22 Sunil Kataria is the Chief Executive Officer of India and SAARC Godrej Consumer Products Limited

Q6- Who has become the first batsman to score 1000 runs against a team in IPL?

Answer – Rohit Sharma
Mumbai Indians team captain Rohit Sharma became the first batsman to score 1000 runs against a team in IPL in September 2021. He achieved this feat during an innings of 33 runs against ‘KKR’ in IPL 2021 in Abu Dhabi.

Q7-Who has launched ‘Wetlands of India Portal’?

Answer – Bhupendra Yadav
On 02 October 2021, Environment, Forest and Climate Change Minister Bhupendra Yadav has launched a web portal ‘Wetlands of India Portal’

Q8-Who has inaugurated the ‘Retreat Ceremony’ at the Indo-Pak International Border?

Answer – Manoj Sinha
Jammu and Kashmir Lieutenant Governor Manoj Sinha has inaugurated the ‘Retreat Ceremony’ at Suchet Garh on the Indo-Pak International Border on 02 October 2021

Q9-Which state will get green fund of Rs 18 crore from the government?

Answer – Delhi
Under the National Clean Air Program ‘NCAP’ 2021, the central government will provide a fund of more than Rs 18 crore to Delhi to bridge the critical gap in air pollution management

Q10-Who has been given additional charge as the chairman of ‘NFRA’?

Answer – Ashok Kumar Gupta
Ashok Kumar Gupta has been given additional charge as the chairman of National Financial Reporting Authority ‘NFRA’, before this post was held by ‘R Sreedharan’.

Leave a Reply

Your email address will not be published.