Daily Current Affairs

03 September 2021 Current Affairs In English – Top Question Answer

Top 03 September 2021 Current Affairs In English For All Competitive Exams. You Will Read The Top Question And Answer Related To 03 September 2021 Current Affairs In This Post. This Can Be Asked In Any Competitive Exams, Must Read Once.

03 September 2021 Current Affairs In English

Q1-Who has inaugurated the ‘Saath’ initiative in Jammu and Kashmir?

Answer – Manoj Sinha
On 1st September 2021, Jammu and Kashmir Lieutenant Governor Manoj Sinha has inaugurated a rural program named ‘Saath’ for the women of Self Help Group ‘SHG’

Q2-Assam State Government has renamed as ‘Rajiv Gandhi Orang National Park’?

Answer – Orang National Park
The Assam State Government has renamed the Rajiv Gandhi Orang National Park located in the Darrang and Sonitpur districts of Assam as Orang National Park only

Q3-From which day Indian Railways has started running new Rajdhani Express?

Answer – 2 September 2021
Indian Railways has started running Rajendra Nagar Terminal ‘Patna’ – New Delhi Rajdhani Express with a newly upgraded Tejas rake with effect from 2nd September 2021

Q4- On which day 45th meeting of GST counseling will be held?

Answer – 17 September 2021
The 45th meeting of GST Counseling will be chaired by the Union Finance Minister Nirmala Sitharaman on 17 September 2021 in Lucknow, Uttar Pradesh

Q5-Which state government has launched a website of Food Commission?

Answer – Himachal Pradesh
On 1st September 2021, the Chief Minister of Himachal Pradesh State Jai Ram Thakur has launched a Food Commission website. The aim of this website is to spread awareness for the right to food in the state

Q6-Who has been elected as the chairman of ‘CBDT’?

Answer – J.B. Mahapatra
J.B. as Chairman of Central Board of Direct Taxes ‘CBDT’ The Appointments Committee of the Cabinet has given approval for the appointment of Mohapatra

Q7-Which online payment platform has done more than 3 billion transactions in August 2021?

Answer – Unified Payments Interface ‘UPI’
Unified Payments Interface ‘UPI’, the flagship payment platform of National Payments Corporation of India ‘NPCI’ has done more than 3 billion transactions in August 2021

Q8-Which state government has launched ‘Innovation Mission Punjab’?

Answer – Punjab
Punjab State Chief Minister Amarinder Singh has launched Innovation Mission Punjab ‘IMPunjab’ on 1st September 2021

Q9- On which day India-Kazakhstan joint military exercise ‘KAZIND-21’ started?

Answer – 1 September 2021
The India-Kazakhstan joint military exercise ‘KAZIND-21’ at Training Node Ayesha Bibi, Kazakhstan began on 1 September 2021. The exercise is the 5th edition of the annual bilateral joint exercise of the two armies that will conclude on 10 September 2021

Q10-In which country’s ‘ZAPAD 2021’ Indian Army will participate?

Answer – Russia
Indian Army will participate in a multinational exercise ZAPAD 2021 to be held in Nizhny, Russia from 03 September to 16 September 2021

Leave a Reply

Your email address will not be published.