Daily Current Affairs

02 October 2021 Current Affairs In English – Top Question Answer

Top 02 October 2021 Current Affairs In English For All Competitive Exams. You Will Read The Top Question And Answer Related To 02 October 2021 Current Affairs In This Post. This Can Be Asked In Any Competitive Exams, Must Read Once.

02 October 2021 Current Affairs In English

Q1-Who has inaugurated the ‘NIDHI 2.0’ scheme of the Ministry of Tourism?

Answer – Om Birla
On 27 September 2021, Lok Sabha Speaker ‘Om Birla’ has inaugurated the NIDHI 2.0 ‘National Integrated Database of Hospitality Industry’ scheme on the day of World Tourism Day

Q2- On which day the first LG Horse Polo Cup was inaugurated in Dras?

Answer – 29 September 2021
The first LG Horse Polo Cup has been inaugurated on 29 September 2021 at the Goshan Horse Polo Ground, Drass, Ladakh. 14 teams from all over Ladakh have participated in this tournament

Q3- On which day ‘Elite Women’s National Boxing Championship’ will be held?

Answer – 21 to 27 October 2021
The fifth edition of ‘Elite Women’s National Boxing Championship’ will be held in Hisar, Haryana state from 21 to 27 October 2021

Q4-Which day is observed as ‘World Maritime Day’?

Answer – 30 September 2021
Every year the last Thursday of September is celebrated by the International Maritime Organization as ‘World Maritime Day’. This day was first observed on 17 March 1978

Q5-Which day is observed as ‘International Translation Day’?

Answer – 30 September 2021
Every year 30 September is celebrated as ‘International Translation Day’ The main objective of celebrating this day is to spread awareness about translation and the languages ​​that play an important role in the development of our society

Q6-Government has changed the name of which scheme to ‘PM Poshan’?

Answer – Mid-Day Meal
The flagship school meal program Mid-Day Meal has been renamed as PM Poshan by the Union Cabinet. From now on this scheme will also cover pre-primary students

Q7-Who has inaugurated the ‘Institute of Petrochemicals Technology’?

Answer – Narendra Modi
On 30 September 2021, the Prime Minister of India, Narendra Modi has inaugurated the Institute of Petrochemicals Engineering and Technology ‘CIPET’ located in Jaipur

Q8-Recently RBI has imposed monetary penalty of Rs 2.50 lakh on which bank?

Answer – Madura Saurashtra Co-operative Bank
Recently RBI has imposed monetary penalty of Rs 2.50 lakh on Madura Saurashtra Co-operative Bank Ltd. for deficiencies in regulatory compliance

Q9-The executive director of which bank ‘Rajesh Dahiya’ has announced his premature resignation?

Answer – Axis Bank
Rajesh Dahiya, Executive Director of Axis Bank has decided to retire prematurely and will step down on January 1, 2022

Q10-Who has been chosen by Viacom18 as its CEO?

Answer – Jyoti Deshpande
Jyoti Deshpande has been selected by Viacom18 as its CEO with immediate effect. Jyoti Deshpande is already on the board of Network 18 and investment companies Balaji Telefilms and Saavn Media

Leave a Reply

Your email address will not be published.